Najteži BMW se približio masi od tri tone

Indeks
Foto: Pixabay

Nakrcani opremom, elementima pasivne sigurnosti i teškim baterijama, pojedini modeli automobila već sad teže preko dvije tone. Mnogi se pitaju gdje je kraj.

Automobili se već decenijama "debljaju", kako u pogledu rasta dimenzija tako i kad je masa u pitanju. Svi dobro znaju kako je noviji Polo gabaritima i prostranošću prerastao i starije generacije Golfa, a oni malo zlobniji sjetit će se da to vrijedi i kad je u pitanju cijena. 

Sad je još stigla i sveprisutna elektrifikacija. Iako donosi pozitivne trendove po pitanju zagađenja, činjenica je da rast popularnosti velikih automobila, bilo SUV-ova ili nekih drugih segmenta, dobar dio pozitivnih efekata dijelom poništava. 

Primjerice, kad je BMW u pitanju, nova je sedmica toliko narasla da je sada veća i od prošle generacije u produljenoj long izvedbi. Električna izvedba poznata kao i7 teži čak 2.640 kg, i to prije no što se u nju utrpaju vozač, putnici i prtljaga. Pod punim (dozvoljenim) opterećenjem automobil teži nevjerojatnih 3.250 kg.

Tek neznatno bolji je nedavno obnovljeni X7. Bez vozača teži 2.480 kg. I tu nije kraj jer će serijski XM biti teži i od prije spomenuta dva modela. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana