Najpoželjniji klasični automobili u Evropi su...

Agencije
Najpoželjniji klasični automobili u Evropi su...

Istraživanje koje je sproveo sajt za prodaju polovnih vozila AutoScaut24 pokazalo je da svaki treći zaljubljenik u klasične automobile u Evropi sanja da ima originalni Ford Mustang. Drugo mjesto u anketi zauzeo je BMW M1 iz 1979, dok je treća Volkswagenova "buba".

Ford Mustang, kao automobil iz snova izabralo je 37 odsto anketiranih, za BMW M1 odlučilo se 20 odsto ispitanika, dok se za "bubu" opredelilo njih 11 odsto. U anketi je učestvovalo 75.046 korisnika usluga sajta AutoScout24 iz Njemačke, Austrije, Francuske, Italije, Španije, Holandije i Belgije.

Možda je ovako visok plasman američke automobilske ikone iz šezdesetih u jednoj anketi sprovedenoj u Evropi malo iznenađenje, ali ne treba zaboraviti da je ovaj automobil u posljednjih pola vijeka ostavio značajan trag u globalnoj automobilskoj kulturi.

Riječ je o modelu koji se između ostalog pojavljivao u hiljadama filmova i TV serija koje su se gledale širom svijeta, i koji je kao simbol automobilizma stekao veliku popularnost kod mnogih generacija. Od predstavljanja, 1964. godine, prodato je 9 miliona vozila sa amblemom galopirajućeg konja.

Četvrto mjesto u anketi zauzeo je originalni britanski Mini, peto Citroen 2CV, kod nas poznatiji kao "spaček", dok je šesti još jedna Volkswagenova ikona, Kombi, odnosno čuveni model Typ 2, koji će nakon više od pola vijeka uskoro prestati da se proizvodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana