Najčešće greške koje prave vozači prilikom mijenjanja brzine

GS
Foto: X.com

Stručnjak je podijelio svoje korisne savjete za one koji prebrzo mijenjaju brzine i zaustavljaju automobil tokom vožnje.

U korisnom video snimku objavljenom na Jutjubu, stručnjak za motore je objasnio da je uobičajena greška guranje ručice mjenjača u prvu umjesto u treću. To se događa kada vozač previše gura u ravnoj liniji od druge brzine.

Da biste ispravili grešku, nježno gurnite ručicu mjenjača prema gore, pustite je na trenutak, a zatim gurnite udesno i ponovo nagore.

Još jedna uobičajena greška na koju ovaj instruktor vožnje nailazi je nespretno prebacivanje iz treće u drugu brzinu, koja ponekad greškom završi u četvrtoj. Ovo može dovesti do toga da se automobil zatrese i zastane, što može otežati saobraćaj ili izazvati nesreću.

Da biste to izbjegli, obavezno lagano gurnite nadole od trećeg, pustite na trenutak, gurnite ulijevo i povucite nadole.

Ključne tačke koje treba zapamtiti su: nemojte forsirati i ne žuriti.

U svojoj posljednjoj lekciji, instruktor je pokazao kako neki vozači upadaju u zamku prelaska sa četvrtu na petu i umjesto toga ubace u treću brzinu. Kada se to dogodi, automobil može zalutati naprijed, ostavljajući vozača u riziku od sudara.

Da biste obezbjedili nesmetan prelazak iz četvrte na petu, lagano gurnite do sredine, gurnite udesno metodom dlana, a zatim ponovo lagano gurnite nagore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana