Micubiši varao na gorivu 25 godina

Tanjug
Micubiši varao na gorivu 25 godina

Tokio - Japanska automobilska kompanija "Micubiši" priznala je juče da u posljednjih 25 godina koristi neispravan metod testiranja efikasnosti potrošnje goriva.

- Za domaće tržište koristimo ovaj metod od 1991. godine - izjavio je potpredsjednik "Micubišija" Rjugo Nakao, ali je podvukao da ne zna koliko je modela pogođeno problemom namještanja rezultata laboratorijskih testova kako bi bila prikazana veća efikasnost potrošnje goriva od realne.

Iz "Micubišija" su prošle nedelje saopštili da će obustaviti proizvodnju i prodaju mini-automobila u Japanu i da će pokrenuti istragu u vezi sa vozilima prodatim u inostranstvu.

- Utvrdili smo da je testiranje potrošnje goriva sprovedeno na neodgovarajući način kako bi bila predstavljena bolja stopa potrošnje od realne - izjavio je predsjednik "Micubišija" Tecuro Akjava i dodao da je metoda testiranja potrošnje automobila bila drugačija od one koja je propisana japanskim zakonom.

Ovim problemom su pogođena vozila među kojima su i modeli "ek vagon", "ek spejs", "dajz" i "dajz roks", koje "Micubiši" proizvodi za rivalski "Nisan". Manipulacije su otkrivene nakon što su u "Nisanu" utvrdili nedosljednosti u podacima o efikasnosti potrošnje goriva i izvijestili o očiglednim nepravilnostima.

Ovo otkriće dolazi u svjetlu globalnog skandala koji je pogodio njemačku kompaniju "Folksvagen". Njemački div i drugi po veličini proizvođač automobila u svijetu je u septembru prošle godine priznao da je u 11 miliona svojih automobila ugradio softver za manipulacije vrijednostima izduvnih gasova.

"Folksvagen" odgodio opoziv

"Folksvagen" je objavio da odgađa opoziv na desetine hiljada vozila čiji je cilj bio uklanjanje softvera za manipulacije vrijednostima izduvnih gasova. Odluka o odgađanju opoziva donesena je jer "Folksvagen" nije dobio odobrenje regulatornih vlasti za popravku vozila.

Opoziv modela "pasat" je trebalo da bude realizovan do kraja ove sedmice, ali su "Folksvagenova" vozila još pod provjerom njemačke Savezne agencije za saobraćaj. Zeleno svjetlo nije dobijeno ni za opoziv modela "golf".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana