Mercedes će proizvesti model na vodonik tek 2017. godine

Agencije
Mercedes će proizvesti model na vodonik tek 2017. godine

Berlin - Mercedesov model sa pogonom na vodonične gorive ćelije neće se pojaviti prije 2017. godine, prenose agencije.

Njemački proizvođač u potrazi je za partnerom uz čiju pomoć bi prevazišao probleme koji su se pojavili tokom razvoja ove vrste vozila.

Nakon što je BMW potvrdio da će tijesno sarađivati sa Tojotom na polju tehnologije gorivih ćelija, još jedna njemačka kompanija planira da potraži pomoć od drugog proizvođača automobila.

Mercedes razmatra mogućnost da zbog razvoja budućeg modela sa pogonom na vodonik sklopi strateško partnerstvo sa nekom od velikih svjetskih auto-kompanija, a na vrhu liste mogućih kandidata nalaze se Renault-Nisan i Ford.

Iako je Mercedes još 2010. godine predstavio koncept vozila koje za pogon koristi vodonične gorive ćelije, u toj kompaniji kažu da ne planiraju da krenu u proizvodnju dok ne uspiju da razviju automobil koji će imati konkurentnu cijenu na tržištu. Kao posljedica te odluke, Mercedes B klase na vodonik neće se pojaviti prije 2017. godine.

Kako bi smanjio troškove proizvodnje, Mercedes bi mogao da u razvoj uključi i Renault-Nisan i Ford, a korist od takve saradnje imala bi sva četiri proizvođača jer bi zajedničku tehnologiju koristili u budućim modelima sa gorivim ćelijama. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana