Mercedes-Benz CLK LM traži novog vlasnika

GS
Mercedes-Benz CLK LM traži novog vlasnika

Mercedes-Benz CLK GTR je ikona endurance utrka, a besprijekoran primjerak njegove druge generacije, CLK LM, pojavio se na tržištu polovnih automobila u Velikoj Britaniji. Ono što ovaj automobil čini posebnim je to što je modificiran kako bi bio legalan na cesti.

Tim inženjera u AMG-u je "oživio" CLK GTR tako što je kupio šasiju modela McLaren F1 GTR #11R od privatnog trkaćeg tima Larbre Competition, nakon čega je nastavio s remontom karoserije i ugradnjom svog motora. Nakon samo 128 dana automobil je imao takmičarski debi, odmah je postao konkurentan i na kraju je osvojio konstruktorsko i vozačko prvenstvo u FIA GT šampionatu 1997. godine.

Mercedes se potom fokusirao na utrku 24 sata Le Mansa te je modificirao CLK GTR elegantnijom karoserijom kako bi bolje odgovarala dugim pravcima staze. Tako je rođe Mercedes CLK LM. Iako nije nikada pobijedio na Le Mansu, ipak je trijumfovao u FIA GT Championshipu 1998. godine.

CLK LM se sada prodaje i jedan je od četiri primjerka koje je proizveo Mercedes-Benz. Korišten je kao testno vozilo, a potom je prodan nakon sezone 1998. godine. Potom je proveo dugi niz godina u privatnoj kolekciji u Japanu, nakon čega ga je 2013. godine kupio francuski kolekcionar 2017. godine. Automobil je boravio u Velikoj Britaniji u proteklih nekoliko godina te je registrovan za cestovnu upotrebu. Opsežno je servisiran u aprilu 2021. godine, dobio je novi rezervoar goriva, nove pumpe goriva, karbonske kočione diskove, novi ovjes i protivpožarni sistem, prenosi Kliks

Cijena nije objavljena, ali se očekuje da će biti osmocifrena.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana