“Mecedes“ - 100 kilometara “vezanih očiju“!

automagazin.rs
“Mecedes“ - 100 kilometara “vezanih očiju“!

Kompanija Dajmler objavila je, da je nova generacija modela Mercedes-Benc S-Klasa, opremljena sistemom autonomne vožnje Intelligent Drive, uspješno prešla put od 100 kilometara, od Manhajma do Forchajma, u uslovima realnog saobraćaja. Doduše, s obzirom na to da se S-Klasa kretala u realnom saobraćaju, "za svaki slučaj" u automobilu je bio iskusni vozač.

Automobil je išao stazom Berte Benc (supruga Karla Benca), koja je prije 125 godina imala prvu vožnju automobila na dužoj distanci (106 km) i tako postavila temelje modernog automobila. Automobil je na svom potpuno automatizovanom "putovanju" morao da poštuje saobraćajne propise, staje na semaforima, kružnim tokovima, pješačkim prelazima, ali i da pronalazi riješenja za preticanja...  

Istu udaljenost, Mercedes-Benc S-Klasa je mogla preći autoputem, ali Dajmler je odlučio da vjerno kopira trasu pionirske vožnje Berthe Benz iz 1888. godine.

Autonomna vozila posmatramo kao važan korak na putu ka vožnji bez saobraćajnih nezgoda. Ovakva vozila će obezbjediti više komfora i bezbjednosti za sve učesnike u saobraćaju" - izjavio je šef Mercedesa, Diter Zeče.

Mercedes ističe, da njihov cilj nije da onemoguće vozaču uživanje u vožnji. Ko želi, moći će da upravlja vozilom sam i u budućnosti.  

Bazu sustema Intelligent Drive čine tehnologije, koje Mercedes i danas koristi kao opcionu opremu u modelima E-Klasa i S-Klasa, a to su: radarski tempomat Distronic Plus, sistem asistencije za pravilno održavanje pravca Steering Assist i Stop&Go Pilot, koji kontroliše zaustavljanje i kretanje u koloni.

Od aktuelne S-Klasa, koja se nalazi na tržištu, eksperimentalni automobil se razlikuje po sistemima za kontrolu udaljenosti objekata preko prednje stereo kamere, tri dugotalasna radara, četiri kratkotalasna radara, i kamerom u boji za čitanje saobraćajnih znakova. Dodatna kamera je integrisana i u zadnji dio automobila. U kreiranje specijalne 3D mape i planiranje trase, bili su uključeni i Tehnološki institut iz Karlsruhea i finska Nokia.

Sve vrijeme tokom vožnje, za volanom je sjedeo iskusni vozač, koji je u svakom trenutku bio spreman da interveniše u slučaju da elektronski mozak automobila ne proceni pravilno situaciju ispred. Svaka internencija vozača, ulazila bi u krajnju ocijenu ove vožnje.

Njemački Mercedes-Benc planira da potpuno autonomne automobila na tržište uvede do 2020. godine. Slične planove ima i Google sa Tojotom i Audijem, a ne zaostaje ni Nisan.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana