McLaren obilježio godišnjicu Mercedesa SLR izložbom rijetkih automobila

GS
McLaren obilježio godišnjicu Mercedesa SLR izložbom rijetkih automobila

U sklopu proslave 20. godišnjice od debija modela Mercedes-Benz SLR McLaren koji se dogodio 2003. godine, McLaren je organizovao niz događaja u svom McLaren Technology Centreu (MTC) u Wokingu u Velikoj Britaniji.

Aktivnosti su odale počast vozilima i osobama koje su zaslužne za ovu kreaciju, a nekoliko članova prvobitnog tima još uvijek rade za McLaren. Upravo je SLR bio prvi automobil koji je proizveden u MTC-u.

Na izložbi su viđena četiri izvrsna primjerka impresivnog grand tourera, a to su SLR Stirling Mos, SLR by MSO, SLR HDK i SLR 722 GT Prototype. Ovi automobili su se pojavili na MTC Boulevardu uz artefakte koji su prikazivali razvoj superautomobila. Entuzijasti iz SRL Cluba, globalnog udruženja vlasnika modela Mercedes-Benz SLR McLaren, takođe su bili prisutni te su se povezali s članovima McLaren tima koji su dali doprinos naslijeđu legendarnog modela.

Super-GT je nastao u partnerstvu kompanija Mercedes-Benz i McLaren te zauzima posebno mjesto u istoriji. SLR projekt je predstavljen tokom Velike nagrade Velike Britanije 1999. godine kao simbol saradnje McLarena i Mercedesa. Prvobitno poznat kao Project 7, automobil je razvijen iz Mercedes-Benz SLR Vision koncepta koji je predstavljen ranije te godine. Na njemu je radio tim nekadašnjih McLarenovih mehaničara iz Formule 1, a ujedno je bio i prvi ručno sastavljeni automobil u MTC-u. Dizajn je usko povezan s Mercedesovom vizijom, koja je oživljena kroz inovativni inženjering i korištenjem McLarene ekspertize u karbonskim kompozitima.

Snažni 5,5-litarski V8 motor s kompresorom koji razvija 626 KS proizveo je Mercedes-AMG, a omogućava ubrzanje od 0 do 100 km/h za 3,8 sekundi te maksimalnu brzinu od 335 km/h.

Iako je proizvodnja okončana 2009. godine, McLaren Special Operations (MSO) je predstavio McLaren Edition SLR 2010. godine s nizom poboljšanja i promjena dizajna.

Potom su se pojavili SLR by MSO iz 2019. i SLR High Downforce Kit iz 2023. godine, a svaki od njih je prenosio naslijeđe inovacija iz zajedničkog poduhvata McLarena i Mercedesa, prenosi Kliks

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana