Mazda RX-7 potvrđena za 2017.

Agencije
Mazda RX-7 potvrđena za 2017.

Iz Mazde nam ponovo stižu zanimljive vijesti. Projekat nove generacije sportskog modela RX-7 zvanično je odobren i na tržištu će se naći 2017. godine.

Novi RX-7 pojaviće se tačno 50 godina poslije Mazdinog modela Cosmo Sport 110S, prvog modela koji je bio pokretan rotacionim (Wankel) motorom.

Iako ćemo na novi model čekati još pet godina, očekuje se da će se pod haubom RX-7 naći atmosferski Wankel motor zapremine 1,6 litara i snage 300 KS. Ovaj motor predstavljen je prije nekoliko godina i do sada nije korišćen u Mazdinim serijskim modelima. Razlog zbog kojeg novi RX-7 neće imati turbo motor veoma je jednostavan i iskren. Šef mazdinog odjeljenja za sportska vozila, Nobuhiro Džamamoto, jednostavno ne voli turbo motore.

Ovakvu izjavu nismo čuli od kako su razvoj i proizvodnju automobila počeli da diktiraju tržišna istraživanja i finansijski menadžeri.

Nobuhiro Džamamoto izjavio je da će novi model svakako biti lakši od RX-7 koji je prestao da se proizvodi 2002. godine. "Novi RX-7 imaće masu sličnu modelima Toyota FT-86, Subaru BR3 ili SScion FR -S. Da bi ovakvi rezulati bili postignuti, pojedini panijeli na karoseriji biće napravljeni od aluminijuma. Ugljenična vlakna neće biti korišćena jer bi upotreba takvih materijala znatno podigla cijenu vozila" izjavio je Džamamoto.

Takođe, moguće je da će novi RX-7 biti postavljen na platformu slijedeće generacije Mazde MX-5 ali sam auto biće veći, teži i sa dužim međuosovinskim rastojanjem.

Japanska verzija imaće dva pomoćna sjedišta pozadi, dok će modeli za ostatak svijeta imati samo dva prednja sjedišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana