Mask stvara imperiju ili traga za spasom

Agencije
Mask stvara imperiju ili traga za spasom

Detroit - Čelnici "Tesla motorsa" pozvali su akcionare da odobre spajanje s proizvođačem solarnih panela "Solar sitijem" navodeći da je to finansijski i ekološki dobar potez.

Kompanija "Tesla" saopštila je da bi spajanjem sa "Solar sitijem" njeni prihodi u idućoj godini bili povećani za milijardu dolara. "Solar siti" bi takođe donio "Tesla motorsu" 500 miliona dolara u gotovini tokom naredne tri godine.

"Tesla" navodi da bi dvije firme mogle da smanje troškove za 150 miliona dolara u prvoj godini zajedničkog poslovanja tako što bi zajedno prodavale "Teslina" električna vozila i baterije za skladištenje energije i solarne panele "Solar sitija". Spojena kompanija bi takođe imala i širu bazu potrošača pošto "Tesla" ima radnje u SAD, Evropi i Aziji, dok "Solar siti" uglavnom prodaje solarne panele samo u SAD.

- "Tesla" i "Solar siti" imaju ogromnu šansu da formiraju vertikalno integrisanu održivu energetsku kompaniju - naveo je "Tesla motors" pozivajući akcionare da odobre dogovor.

Generalni direktor "Tesle" Ilon Mask, koji je predsjednik obje kompanije, najavio je u junu plan da budu spojene u poslu vrijednom oko 2,45 milijardi dolara. Akcionari obje kompanije treba da glasaju o tom dogovoru 17. novembra.

Spajanje, međutim, prate i neka sporna pitanja, jer nijedna kompanija nije ostvarila održivi profit i obje djeluju na tržištima gdje je tražnja neizvjesna. Prema zvaničnim podacima, električna vozila predstavljaju manje od jedan odsto prodaje vozila u SAD, a manje od jedan odsto američke struje dolazi od solarne proizvodnje. Analitičari se takođe pitaju da li bi ovo spajanje moglo da odgodi izbacivanje "Teslinog" prvog vozila za masovnu prodaju koje treba da izađe krajem iduće godine. Neki akcionari su čak podnijeli tužbe tvrdeći da Mask koristi to spajanje da bi jedna kompanija spasla drugu.

Mask je vlasnik 26,5 odsto firme "Tesla" i 22 odsto "Solar sitija", kojim upravljaju njegovi rođaci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana