Mario Andreti u 83. godini provozao Meklarenov bolid na stazi Laguna Seca

GS
Foto: Printskrin

Prezime Andreti je usko vezano za moto sportove, ponajviše zbog legendarnog Marija koji je bio šampion Formule 1 i Indi Kara. On je na stazi Laguna Seca u 83. godini života vozio bolid Meklarena.

Andreti je ranije rekao šefu Meklarena Zeku Braunu da mu je vožnja modernog F1 bolida jedna od najvećih želja, a on se potrudio da mu je ostvari. Tako je Andreti dobio priliku da na stazi Laguna Seca provoza Meklaren MP4/28. Pojam "moderan" je u ovom slučaju relativan jer je riječ o bolidu iz 2013. godine no s obzirom da je Andreti posljednji put vozio F1 bolid 1982. godine, za njega ipak jeste moderan.

S pune 82 godine, Andreti nije najstarija osoba koja je vozila F1 bodil jer je Stirling Mos upravljao svojim starim Mercedesom W196 u Gudvudu 2015. godine kao 85-godišnjak, međutim, najstarija je osoba koja je vozila bolid moderne ere.

Andreti nije pritiskao do krajnjih granica, ali je vozio prilično brzo. Problematična mu je bila preglednost, a nije mogao vidjeti ni brojeve pri biranju nižeg stepena prenosa u zavojima.

"Neke sam pogodio, neke nisam. Ako pogriješite, snaga opada značajno", rekao je Andreti nakon nezaboravne vožnje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana