''Lexus'' najavio konceptni električni SUV, produkcijska verzija se očekuje sljedeće godine

Kliks
''Lexus'' najavio konceptni električni SUV, produkcijska verzija se očekuje sljedeće godine

Lexus je objavio novi tizer kojim najavljuje dolazak potpuno električnog SUV-a, a koji u formi koncepta stiže ove godine. Sajam automobila u Ženevi je otkazan zbog pandemije koronavirusa, tako da se predstavljanje koncepta očekuje nešto kasnije ove godine.

Biće baziran na e-TNGA platformi i vjerovatno gotovo spreman za proizvodnju. Produkcijska verzija se očekuje naredne godine, a model će biti rival Folksvagenu ID.4 i Mercedesu EQC.

Tamni tizer pruža prvi zvanični pogled na stražnji dio automobila, a čini se da je kompanija odabrala double-bubble dizajn krova koji razdvaja antena u obliku peraje morskog psa. Tu su i LED svjetla koja se protežu cijelom dužinom zadnjeg dijela, a umjesto Leksusovog logotipa je slovima ispisano ime na vratima gepeka.

Prethodni tizer je otkrio da će prednji dio automobila imati sličan dizajn kao i LF-30 koncept predstavljen u Tokiju 2019. godine.

Zvaničnih informacija o pogonu SUV-a zasad nema, ali se očekuje nova DIRECT4 tehnologija razvijena za Tojotu BZ. Sistem podrazumijeva električni motor na obe osovine tako da će automobil imati pogon na sva četiri točka.

Zavisno od uslova na cesti i ponašanju vozača, obrtni momenat će se moći prebacivati između prednje i zadnje osovine.

Ipak, iz Leksusa tvrde da je sistem prije svega razvijan kako bi primarno bio tih i udoban.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana