Legendarni Mercedes-Benz 300SL Gullwing restauriran do savršenstva

GS
Legendarni Mercedes-Benz 300SL Gullwing restauriran do savršenstva

Svaki automobil zaslužuje adekvatan tretman, a posebno ako je riječ o rijetkim egzotičnim modelima kakav je zasigurno Mercedes-Benz 300SL Gullwing.

Mercedes-Benz 300SL Gullwing je automobil značajan za historiju cijele automobilske industrije, a proizveden je u svega 3.258 primjeraka. Radi se o prelijepom sportskom automobilu, jednog prvih u istoriji koji su koristili mehanički sistem ubrizgavanja goriva.

Jedan primjerak ovog istinskog remek-djela je u potpunosti restauriran.  Restauraciju su obavili eksperti iz kompanije Tornli Kelam, a vlasnik je imao “samo jedan zahtjev”, želio je da automobil bude u savršenom stanju i u boji koja nije srebrena. 

Detaljnim pregledom coupea je otkriveno da je doživio frontalni sudar zbog čega su korišteni dijelovi Rodstera.

Srećom, tubularna šasija je bila u dobrom stanju tako da značajna rekonstrukcija nije bila potrebna.

Ipak, 3,0-litarski motor je zahtijevao potpuno osvježavanje.  Mnogi originalni dijelovi su kupljeni novi, uključujući brojne mehaničke komponente među kojima su čak i svjetla u unutrašnjosti.

Kompanija procjenjuje da je samo za dijelove izdvojen šestocifren iznos.  Krajnji rezultat je zaista impresivan jer jedan 300SL izgleda kao da je tek sišao s proizvodne trake. Možda čak i bolje.
 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana