Laserski farovi na BMW-u od jeseni 2014.

Agencije
Laserski farovi na BMW-u od jeseni 2014.

BMW je saopštio da će njegov model i8 biti prvi produkcijski automobil na svijetu koji je dostupan sa tehnologijom laserskih farova. Laserski farovi naći će se u ponudi od jeseni, a nakon BMW-a i8, njemački proizvođač planira da ih ponudi kao opciju i na drugim modelima.

BMW je lasersku tenologiju na farovima prvi put upotrebio prilikom predstavljanja koncepta Vision ConnectedDrive na sajmu automobila u Ženevi 2011.

Krajem iste godine najavljeno je da će ova vrsta farova biti primjenjena na nekim budućim modelima bavarskog proizvođača, a prije svih na sportskom hibridnom automobilu i8.

BMW ističe da u poređenju sa LED farovima, laserski troše 30 odsto manje energije i znatno bolje osvjetljavaju put. Ako se koristi za duga svijetla, laserska tehnologija omogućava osvjetljavanje puta i do 600 metara ispred vozila, što je dva puta više u odnosu na domet LED dugih svijetala.

Uz to, laserski farovi neće zaslijepljivati vozače koji svojim automobilima dolaze u susret, jer će poseban sistem koji funkcioniše zajedno sa prednjom kamerom, kontrolisati svjetlosni snop.

Pored toga što su energetski efikasniji i snažniji, laserski farovi su desetak puta manji od standardnih što znači da zahtijevaju znatno manje prostora za instaliranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana