Lanzante u Porše 930 Turbo ugradio F1 motor iz osamdesetih

G.S.
Lanzante u Porše 930 Turbo ugradio F1 motor iz osamdesetih

Lanzante je u tri karoserije Poršea 930 Turbo ubacio F1 motora, koja je MekLaren koristio osamdesetih godina prošlog stoljeća te osvojio tri šampionske titule.

Riječ je o motorima koji su pomogli slavnim vozačima Alenu Prostu i Nikiju Laudi da ostvare pobjede. To su 1,5-litarski tvin-turbo V6 motori, koji su “ubačeni” u klasične Poršeove karoserije.

Prvi od tri automobila nazvan Čempionšip 85 je dobio V6 motor s F1 specifikacijama, koji je Prost koristio u svom MekLarenu 1984., 1985. i 1986. godine, prenosi Kliks.

Agregat iz osamdesetih je priremio Kosvort, koji je prvo rastavio 1,5-litarski V6, potom ugradio nove klipove, ventile, opruge, bregaste osovine, zračnu kutiju, novi izduvni sistem, a takođe je i poboljšao hlađenje. Na bokovima V6 motora su dva lagana turbopunjača napravljena od titanijuma, koji su lakši od originalnih za 8 kilograma. Ovi turbopunjači pomažu motoru da isporuči više od 630 KS, a iz Lanzantea kažu da je automobil težak samo 920 kilograma.

Motor “vrti” 10.250 obr/min te je uparen sa prilagođenim 6-stepenim mjenjačem iz Porschea 993. Školjka je ojačana, a u izradi većine panela karoserije korištena su karbonska vlakna.

Automobil je dobio veće karbon keramičke kočnice, Kosvortovu ECU jedinicu i elektroniku F1 specifikacija. Šeme boja na karoseriji oslikavaju dizajn Prostove kacige iz 1985. godine, a na automobilu su 18-inčne Dymag magnezijske i karbonske felge, koje dizajnom podsjećaju na točkove originalnog MekLarenovog F1 bolida.

Unutrašnjost je ogoljena s parom Recaro sjedišta, upravljač je presvučen antilopom, a tu su i novi sigurnosni pojasevi.

Prvi primjerak od tri modela 930 Turbo s F1 motorima, koji odaju počast MekLarenu iz osamdesetih, pojaviće se u Gudvudu tokom ljeta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana