Lada počela proizvodnju SUV-a Niva Travel

GS
Lada počela proizvodnju SUV-a Niva Travel

Proizvodnja modela Lada Niva Travel počela je u Rusiji gdje se na proizvodnoj traci prvo našla robusna of-roud verzija koja je dobila nelakiranu plastičnu zaštitu, of-road gume i standardni pogon na sva četiri točka.

Mali terenac se prvobitno pojavio 1998. godine kao VAZ-2123, a potom je 2003. godine dobio naziv Ševrole Niva kao rezultat saradnje AvtoVAZ-a i General Motorsa. Međutim, GM se povukao iz dogovora prije nekoliko mjeseci te je prodao 50 posto udjela ruskom proizvođaču. Odlični mali SUV se vraća 2021. godine s Ladinim logotipom, imenom Niva Travel i nekim promjenama dizajna.

Dizajn prednjeg dijela Nive Travel podsjeća na Toyotu RAV4, a tu su i moderna svjetla te redizajnirani poklopac motora s istaknutijim naborima. Rešetka hladnjaka je veća nego prije, a lukovi točkova više u obliku kvadrata u odnosu na Nivu s Ševroleovim logotipom. Nazad su ful-LED stražnja svjetla, kao i redizajnirani branik.

Fotografije unutrašnjosti nisu objavljene, ali je ona uglavnom ostala ista. SUV pokreće 1,7-litarski benzinski motor koji razvija 80 KS i 127 Nm obrtnog momenta, a ta snaga se prenosi na obje osovine putem petostepenog manuelnog mjenjača. Niva Travel od 0 do 100 km/h ubrza za 19 sekundi, dok maksimalna brzina iznosi 140 km/h, prenosi Klix.ba.

Ladu Nivu Travel ne treba miješati sa klasičnim terencom koji je nosio ime Niva, a koji se trenutno prodaje s oznakom "4x4" te se nije mnogo promijenio od 1977. godine.

Potpuno nova Niva najavljena je 2018. godine na Sajmu automobila u Moskvi gdje je predstavljen 4x4 Vižn koncept.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana