Lada bi da bude kao Kia

Agencije
Lada bi da bude kao Kia

Na koji automobil pomislite kada čujete riječ Lada? Meni uvijek prvo na pamet padne čuveni kockasti model poznat pod raznim oznakama, od "2104" do "2107", koji se u Rusiji proizvodio duže od tri decenije. Zato i ne čudi što u AutoVAZ-u žele da promjene ovaj stereotip o svojim modelima.

U toj kompaniji smatraju da je neophodno da što prije učine nešto kako bi se percepcija o Ladama kao odavno prevaziđenim i zastarjelim automobilima promjenila.

Jedan od ljudi koji će na sebe preuzeti ovaj nimalo lak zadatak jeste direktor dizajna u AutoVAZ-u, Stiv Matin. Ovaj 48-godišnji Englez inspirisan je radom Petera Šrajera na uspješnom preobražaju vizuelnog identiteta Kijinih automobila.

Osim pomenutog modela 2107, koji se uz manje kozmetičke promjene proizvodio u Rusiji od 1980. do 2012. godine, sliku moderne Lade "kvari" i čuvena Niva, koja je ostala vizuelno gotovo neizmenjena tokom 37 godina proizvodnje.

"To će se uskoro promjeniti", najavljuje je Matin. "Doći će do intenzivne stilske modernizacije i uskoro ćemo predstaviti potpuno novi dizajnerski jezik koji će krasiti buduće modele Lade. Na taj način, promjenićemo i imidž brenda", objašnjava on.

Prije nego što je 2011. postao šef dizajna u AuzoVAZ-u, Stiv Matin je radio u Mercedesu, gdje je i započeo svoju karijeru, da bi od 2005. do 2009. bio direktor dizajnerskog odjeljenja u kompaniji Volvo.

Nagovještaj onog što bismo u budućnosti mogli da očekujemo od Lade, predstavlja koncept X Ray iz 2012. godine. Ova dizajnerska studija treba da posluži kao osnova za nove crossover i SUV modele koje AutoVAZ planira da lansira 2016. godine.

Matin ipak ne namjerava da potpuno promeni tradiciju, tako da će prema njegovim riječima kroz novi dizajn i dalje biti reflektovana čuvena robustnost Ladinih vozila, jer "Rusi vole takve automobile".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana