Kultna lada u novom izdanju

Milijana Latinović
Kultna lada u novom izdanju

Banjaluka - Ljubitelji četvorotočkaša u Banjaluci među prvima u Srpskoj imali su priliku da vide kultni ruski automobil "lada" u potpuno drugačijem izdanju, a oni najodvažniji provozali su "ladu vestu" i na licu mjesta se uvjerili u kvalitet i specifične karakteristike novog "AutoVAZ-ovog" modela.

Preduzeće "Lada auto" d.o.o. Banjaluka, generalni distributer "AutoVAZ-a" za BiH, promovisalo je u ponedjeljak u svom salonu limuzinu "vesta", koji predstavlja "ladu" u novom i savremenijem svjetlu.

- Ovo je automobil koji nimalo ne zaostaje za modelima evropskih proizvođača, ali nudi mnogo više opreme i za 40 odsto je jeftiniji u odnosu na automobile proizvedene u Evropi - rekao je generalni direktor "Lada auta" Željko Ćejić. Dodao je da ovaj automobil karakteriše i veliki sigurnosni aspekt vozača i svih putnika u automobilu.

- Nakon izlaska na tržište Evropske unije, ovaj model počeo se prodavati i u Srbiji, a napokon je stigao i kod nas. Planiramo da do kraja godine prodamo oko 300 automobila "lada vesta" - dodao je Ćejić.

Direktor prodaje "Lada auta" Bojan Jotanović naglašava da "lada vesta" predstavlja prekretnicu u proizvodnji ruskih vozila.

- Ovaj automobil je nastao kao rezultat rada tima kojim je rukovodio engleski dizajner Stiv Matin koji je radio i na dizajniranju vozila "mercedes". Dužina automobila je 4,4 metra a dovoljno je kompaktan da se lako koristi na gradskim ulicama, a opet i dovoljno velik za duža porodična putovanja. Pokreće je 1,6 benzinski motor sa 16 ventila, snage 106 konja - rekao je Jotanović i dodao da je proizvođač vodio računa i o utrošku goriva, pa tako "lada vesta" pri kombinovanoj vožnji troši 6,1 litar goriva pri prelasku 100 kilometara.

Zahvaljujući angažmanu novog dizajnerskog tima na čelu sa Stivom Matinom, nova "ladina" limuzina dizajnirana je po ugledu na koncept "iks rej", kod koga su prednji dio, odnosno maska i branik stilizovani u obliku slova "iks". Od poznatog koncepta "iks rej" preuzete su i reljefne bočne površine vozila.

Jotanović ističe da pored modernog dizajna, kompaktnosti i skromne potrošnje, "vesta" se može pohvaliti i odličnom stabilnošću, a osnovni paket opreme čini svjetlo za maglu, klima uređaj i sistem kontrole pritiska u pneumaticima. Dodaje da luksuzniji paket opreme podrazumijeva automatski klima uređaj, multimedijalni sistem sa ekranom osjetljivim na dodir, grijače sjedišta, grijače šoferšajbe i kameru za vožnju unazad.

- Cijena modela zavisi od paketa opreme, pa tako "vesta" sa osnovnim paketom košta oko 17.500 KM, dok ona sa luksuznim paketom iznosi oko 20.000 KM - dodao je Jotanović.

U "AutoVAZ-u" naglašavaju da se 71 odsto komponenti novog modela izrađuje baš u Rusiji.

Vozila i dijelovi

"Lada auto" po veoma pristupačnim cijenama nudi širok spektar vozila "lada". Pored veoma prihvatljive cijene i bogate opreme, ova vozila karakterišu svakodnevna praktičnost i multifunkcionalnost, uz visok stepen sigurnosti. "Lada auto" raspolaže i sa više od 3.000 rezervnih dijelova dostupnih u svakom momentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana