Krem auto-industrije doputovao u Beograd

Tanjug
Krem auto-industrije doputovao u Beograd

Beograd - Sajam automobila i motocikala otvoren je juče u Beogradu, a na najvećoj manifestaciji tog tipa u regionu učestvuje više od 300 izlagača iz 20 zemalja.

Generalni direktor Beogradskog sajma Danka Selić je rekla da je prethodni sajam održan pod motom "Mesto na kome muškarci plaču" i da se zato ovogodišnji održava pod sloganom "Šta je to što žene čini srećnim". U Beogradskom sajmu ističu da interesovanje izlagača i gostiju nagovještava možda i rekordan broj posjetilaca od oko 140.000.

Uz rekordan broj automobilskih brendova, uključujući i najekskluzivnije iz premijum segmenta, posjetioci će biti počašćeni i brojnim premijerama. Među njima su evropska postpremijera novog "mercedesa E klase", "reno megan", "reno talisman", "ford mustang", "opel astra", "audi Q7" i "A4", "BMW X1", "mazda MX-5", "fijat tipo", "KIA sportidž", "tojota prijus" i potpuno novi i tehnološki vjerovatno najnapredniji automobil koji se ikada pojavio na Beogradskom sajmu sa pogonom na vodonik "tojota mirai". Premijerno će biti predstavljen i novi "bentli". U moto-segmentu zastupljeni su svi najvažniji proizvođači uključujući i najnovije modele povratnika na sajam kao što su "Dukati", "Kavasaki" i "Kimko".

Akcenat velikog dijela sajamskih postavki je na novim konceptima u oblasti alternativnih, hibridnih i elektropogona, ali i bezbjednosnih rješenja. Posebna atrakcija biće automobil "sirma" - koncept sportskog automobila budućnosti na hibridni pogon napravljen u Evropskom institutu za dizajn u Torinu u jednom jedinom primjerku.

Automobili se mogu kupiti po cijenama u rasponu od nešto manje od 8.000 do nekoliko stotina hiljada evra, a samo što je postavljen na štand prodat je legendarni "mustang".

Otvarajući sajam ministar privrede Srbije Željko Sertić rekao je da je Vlada obezbijedila otvaranje 10.000 novih radnih mjesta u auto-industriji u naredne dvije godine.

- Prošle godine je prvi put od 2008. došlo do rasta prodaje novih automobila i da je prodato više od 20.000 primeraka.

To je dobar signal za srpsko tržište automobila i auto-industriju. Samo kragujevački "Fijat" lane je ostvario izvoz vredan 1,2 milijarde evra i bio najveći srpski izvoznik. Kompanija "Tigar tajers" imala je prošle godine izvoz veći od 300 miliona evra i bila na trećem mestu najvećih srpskih izvoznika - istakao je Sertić i dodao da je to rezultat reformi koje sprovodi Vlada Srbije.

Sajam će biti otvoren do 23. marta od deset do 20 časova.

Sajam u brojkama

300 izlagača predstavlja asortiman

20 zemalja zastupljeno na sajmu

35 automobilskih brendova

30 moto-brendova

10 brendova privrednih vozila

11 brendova u moto-segmentu

140.000 očekivani broj posjetilaca

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana