Kraj za Ladu Samaru

Agencije
Kraj za Ladu Samaru

Kompanija Avtovaz saopštila je da će u decembru proizvesti posljednji primjerak modela Lada Samara sa 5 vrata. Nekada popularnu Samaru zameniće novi model, Lada Granta.

Prestanak proizvodnje modela Lada Samara predstavlja završnu etapu potpune obnove marke Lada.

Kao zamjena za Samaru dolazi hečbek Lada Granta čija će proizvodnja početi 2014. godine u fabrici Avtovaza u mjestu Iževsk. Trenutno se u toj fabrici proizvodi Lada Granta sedan.

U toku je i nastavak modernizacije druge linije glavne proizvodne trake na kojoj se trenutno paralelno proizvode modeli Samara i Priora.

Kako je objasnio predstavnik za štampu kompanije Avtovaz, na modernizovanoj liniji od 2015. godine će se, pored vozila marke Lada, proizvoditi i automobili alijanse Reanault-Nissan. Planirani kapacitet nove linije je oko 360.000 vozila godišnje.

Lada Samara počela je da se proizvodi još u sovjetskoj eri, 1984. godine, a izrađivala se u tri verzije - kao hečbek, sa 3 i 5 vrata, i sedan sa 4 vrata.

Bila je popularno vozilo i u ex-YU, naročito krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina 20. vijeka. Pored zemalja istočne Evrope, Samara se svojevremeno prodavala i na zapadnoevropskom tržištu, uključujući i Veliku Britaniju, ali i širom svijeta - od Australije do Kanade.

Tokom gotovo tri decenije proizvodnje, Samara nije bitno promjenila svoj izgled, iako je u par navrata restilizovana.

U 2012. godini Avtovaz je u Rusiji prodao oko 68.000 primeraka modela Lada Samara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana