Konkurencija moli “Folksvagen” da ne povećava proizvodnju

Agencije
Konkurencija moli “Folksvagen” da ne povećava proizvodnju

I dok “Folksvagen” planira uvećanje proizvodnje, dotle ostali proizvođači automobila imaju velike muke zbog praznih proizvodnih pogona uslijed smanjene tražnje.

 Zbog toga je nekoliko renomiranih proizvođača uputilo apel “solidarnosti” njemačkoj automobilskoj grupaciji da ne proširuje svoje kapacitete, što je očigledan znak da se automobilskoj industriji ne piše dobro, odnosno njenom većem dijelu, jer malo je vjerovatno da će “Folksvagen” sa 23,9% evropskog tržišta prihvatiti sugestije kompanija koje se bore za opstanak.

Iza potpisa stoje “Fijat”, “Pežo-Sitroen”, “Reno” i “Opel”, koji u Briselu lobiraju da se smanje kapaciteti u auto industriji, ali i barijere koje sprečavaju zatvaranje fabrika i otpuštanje radnika.

Za razliku od većine “Folksvagenovih” pogona, koji rade uobičajeno, “Fijatova” fabrika u Napulju bila je zatvorena do 31. avgusta, a francuski “Pežo” planira da otpusti čak 14.000 radnika, u namjeri da amortizuje gubitak od 819 miliona evra u prvoj polovini godine.

Dodatni problem ovim kompanijama predstavljaju i jeftini automobili iz Azije, pa je i pored velikih prodajnih popusta zabilježen gubitak od 789 evra po automobila kod “Pežoa” i 142 evra kod “Fijata”.

 I dok ostali strepe od konkurencije iz Azije, dotle “Folksvagen” tamo najviše i prodaje, pa i ne čudi što u prosjeku zarađuje po 916 evra po prodatom automobilu. Ogranci poput “Audija” i “Poršea” su još uspješniji i od svake prodaje ostaje im 4.242, odnosno 16.826 evra!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana