Koliko biste platili auto Stiva Mekvina?

Agencije
Koliko biste platili auto Stiva Mekvina?

Ferrari 275 GTB/4 iz 1967. koji je svojevremeno bio u vlasništvu kultnog glumca Stiva Mekvina, uskoro će biti ponuđen na jednoj aukciji u Kaliforniji. Iako je teško procjeniti koliko će novca budući vlasnik ovog automobila morati da izdvoji za njegovu kupovinu, vjeruje se da je u pitanju višemilionska dolarska suma.

Ako je suditi na osnovu cijene od 5,7 miliona evra, za koliko je na aukciji nedavno prodat jedan Ferrari 275 GTB/C iz 1966, sadašni vlasnik može da očekuje lijepu zaradu od Mekvinovog automobila.

Na cijenu klasičnih automobila, osim stanja u kome se nalaze i broja sačuvanih primjeraka, u značajnoj meri utiče i njihova istorija. Automobil dobija na vrijednosti ako je nekada pripadao poznatoj ličnosti, kao što je to slučaj sa ovim Ferrarijem. Tako je, na primjer, model 250 GTO koji je Ferrari napravio za čuvenog vozača Formule 1, Stirlinga Mosa, prodat na jednoj aukciji 28 miliona evra.

Stiv Mekvin je naručio Ferrari 275 GTB/4 dok je snimao film "Afera Tomas Kraun". Prije nego što mu je automobil isporučen, glumac je tražio da se prefarba u "Chianti Red" boju.

Montirani su i Borrani točkovi koji su skinuti sa njegovog prethodnog Ferrarija 275 GTB NART Spoder, koji je uništen u saobraćajnoj nesreći. U odnosu na fabričku verziju, ugrađen je i specijalni unutrašnji retrovizor, radio antena koja može da se uvlači i posebno napravljena sjedišta.

Dorađeni Ferrari isporučen je glumcu za vrijeme snimanja filma "Bulit", 1968, a Mekvin ga je prodao 1971. Nakon toga, automobil je promjenio nekoliko vlasnika.

Sadašnji vlasnik potpuno ga je restaurirao 2012. u Ferrari Classiche, specijalnom odjeljenju italijanske kompanje koje se bavi obnovom, servisiranjem i sertifikovanjem klasičnih Ferrarijevih automobila.

Model 275 GTB/4 za pogon koristi 3.3 litarski V12 motor koji proizvodi 300 ks. Automobil je u stanju da razvije maksimalnih 267 km/h.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana