Koji su najgori automobili po izboru Top Geara?

Agencije
Koji su najgori automobili po izboru Top Geara?

Iako ni sami autori serijala nisu sasvim sigurni koji bi se sve modeli mogli naći na ovoj listi, BBC je podsjetio na nekoliko automobila za koje Top Gear nije imao riječi hvale.

Prilikom kritikovanja nekog modela automobila, autori serijala Top Gear najčešće se rukovode ličnim razlozima, iako su ponekad njihove opaske zasnovane na objektivnim činjenicama. Zbog toga, kada je riječ o najgorim automobilima, njihove stavove treba uzeti sa rezervom, jer je ova tema, uostalom kao i sama emisija, prije svega zabavnog karaktera.

Sa liste automobila koji su se našli na udaru Top Geara, ovog puta izostali su dežurni krivci, poput našeg Juga i drugih istočnoevropskih vozila, ali zato nisu bili pošteđeni pojednini luksuzni modeli i superautomobili.

Ferrari F50 (1996)

Top Gear se nikad nije ustručavao da nalazi zamjerke Ferrarijevim modelima. Kod modela F50, za koji su utvrdili da je jedan od najružnijih Ferrarija svih vremena, naročito im se nije dopao dizajn prednjeg dijela automobila.

Ipak, Ferrari F50 proizveden je u preko 400 primjeraka, koji su u prosjeku prodavani po cijeni od oko pola miliona dolara.

Citroen C3 Cluriel (2003)

C3 Cluriel jedan je od onih automobila koje je verovatno u stanju da napravi jedino Citroen - model sa inovativnim rješenjima i dizajnom po kome se izdvaja od ostalih. Zamišljen kao posveta Citroenu 2CV, legendarnom "spačeku", C3 Cluriel ima platneni krov koji se može spakovati u gepek. Osim toga, automobil se skidanjem lukova krovnih nosača može pretvoriti u klasični kabriolet.

Međutim, ako vas u vožnji bez krova zatekne kiša (kojom su Britanci prirodno opsjednuti) unutrašnjost automobila pretvoriće se u kadu s obzirom da ste krovne nosače, koje ste skinuli, morali ostaviti kod kuće jer ne mogu da se spakuju u vozilo.

Lexus SC 430 (2002)

Ovaj sportski kupe-kabriolet nikako se nije dopao autorima Top Geara, koji su njegov izgled okarakterisali kao "loptast sa nabujalim blatobranima".

Kritike su išle i na račun težine automobila, koja je za jedan takav model bila prevelika - masa praznog vozila prelazila je 1.700 kg.

Alfa Romeo GTV 6 (1985)

Iako oznaka GTV ljubitelje Alfi podsjeća na uspehe u reli šampionatima tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka, model GTV 6 nastao je osamdesetih kada je ovaj proizvođač već zapao u probleme.

Dizajn automobila, za koji je zalsužan Đorđeto Đuđaro bio je dobro prihvaćen, ali je GTV 6 kako navodi Top Gear imao mehaničkih nedostataka koji su njegov izgled stavili u drugi plan.

Mahindra CJ540

U Top Gearu priznaju da ovom klasičnom terencu, koji je nastao u Indiji po licenci čuvenog modela Jeep CJ-3A (civilne verzije vojnog vozila Willus iz Drugog svjetskog rata), sa stanovišta mehaničke jednostavnosti nema šta da se zamjeri.

Međutim, iz vozačke prespektive, ovaj maleni terenac opremljen Peugeotdizel motorom, nema čime da se pohvali. Ili, kako kažu u Top Gearu: "Upravljivost? Nula! Udobnost? Nula! Upotrebljivost? Nula! Jedan od najgorih automobila na svijetu? Apsolutno!"

Rolls-Royce Corniche (1972)

Za sve one koji misle da je Rolls-Royce bez mane, Top Gear podsjeća na model Corniche. Prema njihovim riječima, ovaj automobil težak 2,2 tone, uprkos 6.75 litarskom V8 motoru, imao je razočaravajuće performanse, zahvaljujući između ostalog i besmislenom trostepenom automatskom menjaču iz General Motorsa.

Možda je izgledao raskošno, imao luksuznu kabinu i bio ručno pravljen, ali, da citiramo Džeremi Klarksona: "Kada su vam rekli da je automobil ručne izrade, to je samo još jedan od načina da vam kažu da će vam otpasti vrata."

Lincoln Continental Mark IV (1972)

Top Gear nema riječi hvale za većinu američkih automobila iz sedamdesetih godina. Ipak, ako bi morali da se odluče za jedan, to bi bio ovaj Continental koji se proizvodio od 1972. do 1976.

Osim što je bio upravljiv "kao remorker", imao je i klasične stilske promašaje poput standardnog vinilnog krova. Iako su prve verzije imale zavidnih 365 ks, zbog propisa o štetnim emisijama kasniji modeli razvijali su, za tako veliki automobil, skromnih 212 ks.

Cadilac Cimarron (1982)

Mada je to teško zamisliti, Cimarron je dalekih osamdesetih bio predstavljen kao automobil koji će se na američkom tržištu suprotstaviti BMW-u E30 Serije 3. Bezuspješno.

Čak i General Motor nije bio siguran kako da kupcima prezentuje ovaj model, pa je prodavcima u početku preporučio da ne naglašavaju da je to Cadilac, već da ga reklamiraju kao "Cimarron, kojeg proizvodi Cadilac".

Takođe, Cimarron je teško mogao da se izdvoji iz gomile sličnih modela General Motorsa baziranih na nezadovoljavajućoj "J" platformi, koju su koristili i Buick, Hhevorlet, Oldsmobile, Pontiac, Holden, Opel, Vauxhall, pa čak i Isuzu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana