Koji polovnjaci su bili najtraženiji u 2014 u Srbiji?

B92
Koji polovnjaci su bili najtraženiji u 2014 u Srbiji?

Koji polovni automobili su najtraženiji i najprodavaniji u Srbiji, koliko su vozači spremni da izdvoje za kupovinu vozila i koji su osnovni kriterijumi kojima se rukovodi prosječan kupac u Srbiji prilikom odabira polovnog automobila, istraživao je sajt polovniautomobili.com.

Vozači u Srbiji definitivno najviše vole njemačke automobile i kako stvari stoje, to se još dugo neće promjeniti. Naprotiv, ova naklonost postala je tradicija.

Najbolji dokaz za ovu konstataciju jeste podatak da su od pet najtraženijih marki polovnih automobila u ovoj zemlji na prva četiri mjesta njemački proizvođači.

Redosled je slijedeći: najtraženiji su Volkswagen modeli, a zatim slijede Opel, Audi, BMW i „uljez" među Nijemcima, FIAT.

Za ovom grupom slijede Renault, Mercedes, Peugeot, Ford i Citroen. Ova druga grupa vozila pokazuje da francuske marke (Renault, Peugeot i Citroen) samo donekle mogu da pariraju njemačkim.

Mora se, međutim, naglasiti i da je potražnja za Renault i Mercedes polovnim vozilima svega za koju decimalu niža od petoplasiranog FIAT-a.

Analiza pokazuje da je tržište polovnih automobila u Srbiji i dalje je u boljoj situaciji nego tržište novih, ali se po izboru vozila i karakteristikama potražnje može zaključiti da je kupovna moć građana još uvijek niska.

Građani i dalje na prvo mjesto prilikom kupovine polovnog automobila stavljaju svoj budžet iako su im želje često drugačije.

Prvi kriterijum je cijena polovnjaka, a zatim potencijalni kupac razmišlja i o troškovima registracije, održavanja i pristupačnosti dijelova.

Najtraženiji modeli polovnih automobila

Još je zanimljivije kada se pogleda koji su to modeli koji se u Srbiji najviše gledaju, a koji kupuju.

Zapravo, najveće interesovanje vlada za modelom Audi A4 jer vozači ovaj automobil smatraju dobrom kupovinom kada se posmatra odnos cijene, kvaliteta i prestiža brenda.

Za 5.000 do 6.000 evra može se kupiti primijerak ovog modela proizveden 2003. ili 2004. godine.

Međutim, ono što je realnost jeste da je kupovna moć  stanovništva Srbie suviše mala kako bi se priuštilo takvo vozilo, pa u praksi to ipak bude FIAT Punto koji je znatno jeftiniji.

Otuda se ovaj model i nalazi na drugom mjestu po interesovanju i prodaji. Za njim slede VW Golf 4 i 2, a zatim sledi BMW Serije 3, za kojeg važe iste karakteristike kao i kod gore spomenute Audi „četvorke".

Iako za njim vlada značajno interesovanje, kupci se ipak opredeljuju za pristupačnije polovne automobile kao što su Renault Megan, FIAT Stilo ili Opel Astra G.

Zemlja dizelaša

Zanimljivi su podaci o tome kakve su karakteristike polovnih automobila koje vozači u Srbiji kupuju, posebno kada je riječ o gorivu.

Ono što prvo pada u oči jeste da su ubjedljivo natraženija vozila sa dizel motorom i da njih preferira 63% vozača, što nedvosmisleno pokazuje je Srbija zemlja „dizelaša".

Benzin je prvi izbor za njih 17%, kombinacija benzina i gasa za 8%, dok za 12% vozača to nije posebno važno pitanje.

Vozila na metan, električni i hibridni pogon u Srbiji se traže na nivou statističke greške.

Kubikaža i cijena - najbolji pokazatelji kupovne (ne)moći

Već godinama unazad naši vozači praktično i ne kupuju automobile koji imaju više od 2.000 kubika jer je po sadašnjim pravilima registracija za njih znatno skuplja.

Ako i mogu nekako da sebi priušte polovan automobil pristojnog godišta, nisu raspoloženi da za njega svake godine plaćaju skupu registraciju, što jeste slučaj sa vozilima čiji motori imaju radnu zapreminu preko dva litra.

Oko 85% vozača kupuje automobile do 2.000 kubika, a svega 15% može sebi da priušti veću kubikažu.

Kada je riječ o cijenama, najviše se traže vozila vrednosti između 2.000 i 3.000 evra, zatim je veliki broj onih koji, nažalost, mogu da kupe samo vozila od 1.000 do 1.500 evra, za njima slijede kupci koji automobil plaćaju između 4.000 i 5.000.

 

Najpopularnija boja automobila u Srbiji je metalik siva i nju kao prvi izbor bira 30% vozača. Zatim slijede crna (14%), plava (10%) i bijela (8%).

Kada je riječ o broju vrata, 76% vozača bira automobile sa 4 i 5 vrata, a 24% sa 3.

Po karoseriji prvi izbor su limuzine (33%), slijede hečbek (31%), karavan (17%), minivan (7%) i ostali.

Najskuplji polovni automobili na tržištu

I za kraj jedna zanimljivost. Iako je opšta kriza, na srpskom tržištu polovnih automobila mogu se naći zaista reprezentativni modeli koji kao polovni koštaju više nego većina novih:

Porsche Panamera disel (2013) 95.000 evra
BMW M6 Coupe (2012) 93.000 evra
Porsche Panamera 4S (2010) 80.000 evra

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana