Ko je koga kopirao?

Agencije
Ko je koga kopirao?

Kada dva modela različitih proizvođača očigledno liče jedan na drugog, optužbe idu na račun onog čiji je automobil predstavljen kasnije. Ali šta ako su dva vozila razvijana paralelno i prikazana javnosti gotovo istovremeno?

Kada se na tržištu pojavi neki novi model automobila, uglavnom svi prvo komentarišemo njegov izgled, da li nam se sviđa ili ne.

Nakon toga slijede opaske o sličnosti sa drugim modelima koji su već prisutni na tržištu.

Nedavno je BMW predstavio novi model, Seriju 2 ActiveTourer. Osim što otvara novo poglavlje u istoriji kompanije, kao prvi serijski BMW sa prednjim pogonom, ActiveTourer mnoge je podsjetio je na slične modele drugih proizvođača.

Poređenje sa Mercedesom B klase bilo je neminovno, između ostalog i zbog toga što oba vozila pripadaju klasi premijum modela.

Što se tiče samog izgleda automobila, on najviše podsjeća na posljednju generaciju modela Kia Carens. Ako se zna da je to vozilo predstavljeno još u septembru 2012, moglo bi se pomisliti da se BMW prilikom dizajniranja ActiveTourera ugledao na korejskog proizvođača.

Međutim, BMW je konceptnu verziju svog MPV modela prikazao gotovo istovremeno kada je novi Carens imao premijeru, na sajmu automobila u Parizu 2012.

Na osnovu toga, može se zaključiti da su dva proizvođača svoje automobila razvijala u istom vremenskom periodu. Pa, ko je onda od koga "pozajmio" ideje za dizajn?

Činjenica je da mnogi savremeni automobili međusobno veoma liče. Međutim, bilo bi nepravedno odmah optuživati bilo koga proizvođača da špijunira onog drugog.

Jedan od mogućih odgovora zašto pojedini modeli iz istih automobilskih segmenata toliko liče, jeste da suočeni sa sličnim projektnim zadacima, inženjeri i dizajneri dolazi do sličnih rješenja.

Interesanto je da je u su BMW i Kija i ranije spominjani u sličnom kontesktu. Tako je korejskom proizvođaču zamjereno da njegove luksuzne limuzine, Quoris (K9 / K9000) i Cadenza (K7), isuviše podsećaju na odgovarajuće BMW sedane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana