Kinezi hoće na američko tržište automobila

Agencije
Kinezi hoće na američko tržište automobila

Dok američki proizvođači prodaju milione automobila u Kini, kineske auto-kompanije još uvijek ne uspijevaju da se izbore za svoj dio kolača na automobilskom tržištu Sjedinjenih Država. Jedini kineski proizođač automobila koji se pojavio na međunarodnom auto-salonu u Detroitu nagovještava da bi vozila iz ove zemlja mogla uskoro da se nađu na američkim putevima.

Među brojnim novim modelima velikih svjetskih proizvođača koji su izloženi na detroitskom sajmu automobila, našao se i jedan kineski automobil.

Kompanija Guangzhou Automotive Group (GAC) odabrala je najveću američku automobilsku smotru za svjetsku premijeru svog novog modela - GS4 Trumachi.

Riječ je o kompaktnom SUV vozilu koje će na kineskom tržištu početi da se prodaje u proljeće 2015. u verzijama sa 1.3 i 1.5 litarskim turbo-benzinskim motorima.

Iako je kineski GAC partner grupacije FIAT- Chrysler, za sada nema zvaničnih najava da bi novi model mogao da se nađe i u prodajnim salonima u Sjedinjenim Državama.

Ipak, nastup kineske kompanije u Detroitu otkriva ambicije proizvođača da svoje poslovanje proširi i na Sjevernu Ameriku.

Do sada je najveća prepreka za plasman kineskih automobila u SAD bila neispunjavanje strogih bezbjednosnih standarda koje ova zemlja propisuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana