Kineski Qoros se ne šali - u planu još dva modela

Agencije
Kineski Qoros se ne šali - u planu još dva modela

Prvi proizvođač automobila iz Kine čiji je model osvojio pet zvjezdica na EurpNCAP testu najavio je razvoj novih vozila. Zahvaljujući svojoj fleksibilnoj mehaničkoj platformi, Qoros planira proizvodnju limuzine iz više srednje klase i crossover vozila sa sedam sjedišta.

U Qorosu su trenutno zaokupljeni realizacijom prve faze prodora na automobilsko tržište Evrope. Model 3 Sedanpostigao je izvanredne rezultate na testovima bezbjednosti i tako savladao još jednu važnu prepreku na putu do evropskih kupaca. Planirano je da mu se u 2014, u intervalima od po šest mjeseci, pridruže i druga dva modela iz porodice kompaktnih vozila, Qoros 3 Cross Hybrid i Qoros 3 Estate.

Međutim, Kinezi ne namjeravaju da se na tome zaustave. Glavni čovjek zadužen za dizajn, Nijemac Gert Hildebrand, najavljuje nove automobile koji će biti zasnovani na prilagodjivoj platformi koju koriste i kompaktni modeli.

Hildebrand objašnjava da je platforma dovoljno fleksibilna da se međuosovinsko rastojanje koje na modelu 3 Sedan iznosi 2.690 mm može skratiti do 50 mm i produžiti za 130 mm.

Osim toga, moguće je smanjiti i prepuste karoserije preko točkova za 70 mm, ali i povećati ih za 230 mm. Visina modela koji su bazirani na ovoj platformi takođe može da varira i do 200 mm.

U Qorosu slikovito objašnjavaju da će na taj način gama njihovih automobila pokriti segmente od Volkswagena Golf do BMW-a Serije 5. Za dva nova modela već postoje i nacrti, a reč je o limuzini iz više srednje klase i crossover modelu sa tri reda sedišta koji u sebi kombinuje karakteristike MPV i SUV vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana