Kineski električni model Leapmotor T03 krade šou Evropljanima s cijenom od 19.990 evra

G.S.
Kineski električni model Leapmotor T03 krade šou Evropljanima s cijenom od 19.990 evra

Iako ima još nekoliko sedmica do zvaničnog predstavljanja u Evropi, električni Leapmotor T03 je već otkriven u izložbenom salonu u Italiji.

Prema prvim, nepotvrđenim informacijama, ovaj model će koštati 19.990 evra, cijena koju evropski proizvođači najavljuju već neko vrijeme.

Predviđen za lansiranje u nekoliko evropskih zemalja u septembru ove godine, model Leapmotor T03 već su razotkrili novinari italijanskog časopisa Kvatrorute. Prema njihovim riječima, prema prvim informacijama do kojih su uspjeli doći, automobil će se u Italiji prodavati po cijeni od 19.990 evra.

Ova cijena, naizgled visoka za vozilo od samo 3,62 metra dužine, koje je bazirano na modelu proizvedenom za kinesko tržište (poput Dačije Spring), ali uključuje široku paletu opreme poput panoramskog krova, LED svjetala, električnih retrovizora, dva ekrana i 15-inčnih alu felgi.

Naime, italijanski novinari tvrde da će se Leapmotor T03 u početku prodavati u jednoj verziji opremljenoj s elektromotorom od 95 KS i baterijom od 41,3 kWh koja osigurava autonomiju od oko 400 km (vrijednost još nije odobrena u Evropi). To su mnogo konkretnije brojke od Springa, najpovoljnijeg električara u Evropi, prenosi Kliks.

Međutim, očekuje se da će se, baš kao i na kineskom tržištu, model kasnije prodavati u varijantama s manjim baterijama i manje snažnim motorima kako bi Stelantis spustio cijenu. To će se naravno desiti ako to nametne tržište u Evropi, prenosi Kliks.

Karlos Tavares, šef Stelantis grupe, najavio je još u maju da će brend njegovog kineskog partnera Leapmotor biti distribuiran u Evropi počevši od septembra. Modeli Leapmotora će se u početku prodavati u Francuskoj, Italiji, Njemačkoj, Holandiji, Španiji, Portugalu, Belgiji, Grčkoj i Rumuniji putem distributivnih kanala Stelantis grupe.

Prema navodima šefova Leapmotor  International, prvi modeli koji će se prodavati u Evropi bit će T03, a zatim C10, nakon čega će uslijediti novo vozilo u svakoj od naredne tri godine.

Zajedničko ulaganje pod nazivom Leapmotor International, u kojem Stelantis drži 51 posto udjela, ima za cilj prodati Leapmotor električna vozila van Kine i sastaviti ih u tvornicama u drugim zemljama. U slučaju T03, montaža modela za Evropu je dodijeljena poljskoj fabrici u Tyčiju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana