Kija potvrdila proizvodnju onkurenta Golfu GTI

Agencije
Kija potvrdila proizvodnju onkurenta Golfu GTI

Južnokorejska "Kija" je sa ponosom predstavila prve obrise svog novog sportskog hečbeka, koji bi, kada se bude pojavio, trebalo da bude opasan konkurent "Golfu GTI".

Ove skice pojavljuju se svega nedjelju dana nakon što je kompanija zvanično potvrdila da se priprema da proizvede "Pro Sid GT" sa troja vrata. Sada iz sjedišta kompanije stižu informacije da je u pripremi i verzija sa petoro vrata modela "Sid". Ujedno, "Kija" je obelodanila i preliminarnu specifikaciju ovih noviteta.

To znači da će i "Pro Sid" i "Sid" imati fabrički benzinski agregat sa 1,6 litara zapremine sa direktnim ubrizgavanjem, dvostrukim turbopunjačem i ojačanim unutrašnjim kompanentama.  

Ovaj četvorocilindrični motor posjeduje 201 KS i obrtni momenat od 365 Nm i biće povezan sa standardnim šestostepenim manuelnim menjačem. Snaga će se preko njega prenositi na prednje točkove.  

Kada već "Pro Sid GT" poredimo sa "Golfom GTI", treba pomenuti da korejski automobil do stotke ubrzava za 7,9 sekundi, dok je njemačkom asu za istu brzinu potrebno nekih 6,9 sekundi i pored brojnih unapređenja koje je "Kija" preuzela u predjelu šasije i sistema vešanja, što bi trebalo da obezbjedi veću dinamičnost u vožnji.  

Dizajn novih "Kijinih GT" modela nije u većoj meri poznat, ali proizvođač poručuje da će oba modela imati nove prednje rešetke, oblike farova, kao i jedinstvene 18-inčne točkove na kojima će se posebno isticati crvena kočiona klješta.  

U unutrašnjosti će biti "Rekaro" sportska sjedišta, dok će površine komandne table i vrata biti prekrivene najkvalitetnijim materijalima.

 "GT" modeli sa potpisom "Kije" proizvodiće se u fabrici u Slovačkoj od maja, dok se očekuje da u prodaju uđu tokom ljeta iduće godine, što znaći da će svoje premijere najvjerovatnije imati na Salonu automobila u Ženevi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana