Kakvi su automobili iz Sjeverne Koreje?

Agencije
Kakvi su automobili iz Sjeverne Koreje?

O Sjevernoj Koreji najčešće se piše u negativnom kontekstu i to obično kada se u tom regionu pojavi pretnja od sukoba između dvije Koreje. Kada je riječ o auto-industriji, malo je poznato da u toj zemlji postojala kompanija koja se bavila proizvodnjom automobila.

Domaći sjevernokorejski proizvođač vozila zove se Pyeonghwa Motors (riječ "pyeonghwa" znači mir, što je pomalo ironično u svijetlu najnovijih vijesti iz tog dijela svijeta), a osnovan je 1999. godine.

Još je zanimljivije da je Pyeonghwa Motors nastao kao zajedničko preduzeće kompanije južnokorejskog vjerskog lidera, Sun Mjung Mun-a (1920-2012.) i korporacije Ryonbog General, koju su osnovali državni organi Sjeverne Koreje.

Iako sjevernokorejski proizvođač trenutno ne izrađuje vozila, on je i dalje jedina kompanija u ovoj zemlji koja ima dozvolu od države da se bavi tom djelatnošću.

Imena modela koji su se sklapali u Sjevernoj Koreji neće vam biti poznata, ali njihov izgled hoće. Jedno od vozila predstavlja preimenovanu verziju modela SsanYong Chairman, koji je opet malo izmjenjena varijanta starijeg W210 Mercedesa E klase.

Neki automobili pravljeni su na osnovu licence kineskog proizvođača Brilliance, a među njima je i van zasnovan na staroj verziji modela Toyota Haice.

Interesantno je da su Sjevernokorejci sklapali i svoje verzije nekoliko FIAT-ovih automobila, među kojima su modeli Siena (sedan varijanta FIAT-a Palio) i Doblo, takođe pod Brilliance licencom.

Pyeonghwa Motors nikada nije ostvario ozbiljan finansijski rezultat u svom poslovanju, već je prije svega služio u diplomatske svrhe, u cilju poboljšanja odnosa između dvije Koreje.

O tome govore i brojevi proizvedenih vozila. Na primjer, uprkos fabričkom kapacitetu od 10.000 jedinica godišnje, Pyeonghwa je 2003. proizveo samo 314 automobila, a 2005. godine, oko 400 primjeraka.

Sve u svemu, u Sjevernoj Koreji automobili su se više sklapali nego što su se zaista proizvodili, a i tome je došao kraj u novembru 2012. godine, kada je Pyeonghwa Motors prestao da postoji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana