Kako voziti kada su putevi poplavljeni

GS
Foto: Ilustracija

Velike poplave koje nas trenutno pogađaju predstavljaju ozbiljan rizik za vozače. Ulazak automobilom u poplavljene oblasti može izazvati niz problema, uključujući ozbiljna oštećenja vozila i ugrožavanje bezbjednosti.

Ako automobil uđe u poplavljenu oblast, može doći do hidrostatičke blokade. Ovo se dešava kada voda uđe u motor kroz usisni sistem, uzrokujući da se klipovi zaglave i potencijalno oštete motor. Ova situacija može dovesti do ozbiljnih kvarova i skupih popravki.

Električni sistemi vozila su posebno osjetljivi na vodu. Voda može izazvati kratke spojeve, koroziju i trajne kvarove na komponentama kao što su kontrolna jedinica motora, sistem za klimatizaciju, električni prozori i svjetla. Kvarovi na električnim sistemima mogu biti opasni i skupi za popravku.

Najbolji način da izbjegnete probleme je da ne vozite kroz poplavljena područja. Ako primjetite da je put poplavljen, najbolje je da se okrenete i potražite alternativni put. Ako morate da prođete kroz vodu, prvo procijenite njenu dubinu.

Ako je voda dublja od pola visine točkova vašeg vozila, nemojte pokušavati da prođete. Vozite polako i konstantnom brzinom, bez naglih zaustavljanja ili ubrzanja. Održavajte dovoljno rastojanje od vozila ispred vas, kako biste izbjegli talase koji mogu da prodru u motor.

Najčešći problemi sa kojima se vozači susreću uključuju oštećenje motora, električne probleme, probleme sa kočnicama, oštećenje transmisije i koroziju unutrašnjosti. Hidrostatička blokada može uzrokovati trajna oštećenja motora, dok voda može izazvati kratke spojeve i koroziju električnih sistema. Mokre kočnice gube efikasnost i mogu izazvati probleme sa zaustavljanjem, dok voda može da prodre u transmisiju, uzrokujući kvarove i potrebu za skupim popravkama. Takođe, voda u vozilu može izazvati pojavu buđi i neprijatnih mirisa, kao i oštećenja sjedišta i tepiha.

Da biste zaštitili svoje vozilo i sebe, važno je slijediti savjete za bezbjednost. Izbjegavajte vožnju kroz poplavljena područja. Ako morate da prođete kroz vodu, procijenite dubinu pre ulaska. Vozite polako i konstantnom brzinom, održavajte dovoljno rastojanje od vozila ispred vas. Nakon izlaska iz vode, provjerite motor, kočnice i električne sisteme kod profesionalnog mehaničara, prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana