Kako se evropski vozači ponašaju na putu?

Agencije
Kako se evropski vozači ponašaju na putu?

Španski vozači vole da "legnu na sirenu", Šveđani da telefoniraju tokom vožnje, Italijani "zaboravljaju" da koriste sigurnosni pojas, a Francuzi kažu da strahuju od drugih vozača, pokazuje istraživanje pod nazivom "Evropski barometar odgovorne vožnje".

Istraživanjem su obuhvaćeni vozači iz Francuske, Njemačke, Belgije, Velike Britanije, Italije i Švedske, a sprovela ga je francuska fondacija "Vansi".

Najmanje 47 odsto ispitanih je ocijenilo da od zemalja koje su bile predmet istraživanja, Švedska ima najodgovornije vozače, ispred Njemačke (26 odsto) i Velike Britanije (13 odsto).

Da su najgori vozači Italijani, smatra 70 odsto ispitanika, a daleko za njima slijede Španci (16 odsto) i Francuzi (14 odsto).

Oko 35 odsto anketiranih italijanskih vozača kaže da "često zaborave" da stave pojas, dok je takvih u Velikoj Britaniji 12 odsto, a u Francuskoj 10 odsto.

Drugim vozačima "koji ih nerviraju", uporno i dugo trubi 63 odsto Španaca, a iza njih se nalaze Šveđani (33 odsto) i Italijani (29 odsto). Francuzi i Nijemci su priznali da "radije psuju nego što trube".

Anketa je otkrila da saobraćajne propise ne poštuje baš uvijek čak 71 odsto Nijemaca i Šveđana, dok je to priznalo 50 odsto anketiranih španskih vozača.

Tokom vožnje, i to bez "hends-fri" opreme, telefonira 46 odsto Šveđana, a to isto čini po 24 odsto Francuza i Španaca za volanom. Među loše navike njemačkih vozača ubraja se i to što najduže voze bez pauze - u prosjeku 3 sata i 43 minuta, dok Francuzi i Španci odmaraju na svaka 2 sata i 45 minuta.

U anketi je čak 88 odsto francuskih vozača reklo da strahuje od agresivnog ponašanja drugih učesnika u saobraćaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana