Kako nas varaju proizvođači automobila kod potrošnje goriva

Priredio: Nebojša Tomašević
Kako nas varaju proizvođači automobila kod potrošnje goriva

Automobili u prosjeku troše više za 38,6 odsto u odnosu na one parametre koje propisuje proizvođač. To su pokazali nedavno objavljeni rezultati ispitivanja neprofitne organizacije “Transport&Environment - T&E”.

U njihovom izvještaju se navodi koji proizvođači automobila i u kojem procentu varaju kupce predstavljajući nerealno niske vrijednosti potrošnje i štetnih emisija.

- Automobili vam troše poput šlepera - napisao je jedan čitalac u komentaru ispod nekog automobila. Iako ova tvrdnja ipak nije tačna, istini za volju, potrošnja goriva po pravilu je znatno viša od one koju propisuju proizvođači.

Prema izvještaju ove organizacije, razlika u stvarnoj i potrošnji u deklaracijama proizvođača raste iz godine u godinu. Tako je razlika u 2001. godini iznosila osam, da bi se popela na 31 odsto u 2013. godini.

Automobili marke “mercedes-benc” u ovom izvještaju se ističu kao primjer s najvećom razlikom između fabričkih vrijednosti i onih iz “stvarnog života”. Oni prema podacima ove organizacije troše čak 40 odsto više od deklarisane potrošnje.

Osim razlike u potrošnji goriva, i vrijednost izduvnih gasova (ugljen-dioksida) je nerealna. To je, navodi “T&E,” posljedica nedostataka u trenutno važećem sistemu u testiranju. Takođe, i tu postoje razlike od vrijednosti unesene u katalogu vozila i one stvarne. Stvarna količina izduvnih gasova u većini slučajeva je dosta veća.

Portal “Emissions Analyticsa” objavio je rezultate razlike potrošnje goriva između deklarisane i stvarne za 500 automobila. Njihovi rezultati potvrđuju da motori zapremine manje od litra u prosjeku imaju malo veću razliku propisane i stvarne potrošnje goriva od onih zapremine između jednog i dva litra.

Fabrički “obećana” potrošnja malih, obično jednolitrenih i trocilindričnih motora je nerealno niska. Stručnjaci kažu da je jedan od razloga za to činjenica da je automobile s motorima manje zapremine neophodno voziti u višim obrtajima da bi vožnja bila očekivano dinamična.

Kažu da takve motore treba nerijetko držati na visokim okretajima zbog njihovog hroničnog nedostatka okretnog momenta. Viši okretaji znače i veću potrošnju, a svako ko iole više zna o automobilima znaće i da najbitniji podatak o motoru nije njegova snaga, već okretni momenat iz kojeg je, uz pomoć podatka o broju okretaja, snaga i izvedena.

Kombinacija male zapremine i relativno velike mase automobila je “ubitačna” za potrošnju.

Nedostaci testa

“Transport&Environment - T&E” navodi sedam osnovnih nedostataka testiranja potrošnje goriva i količine izduvnih gasova od strane proizvođača.

 

1) Test je u cjelosti nereprezentativan u odnosu na način na koji vozači voze automobile, uključuje vrlo blaga ubrzavanja i tek umjerene brzine.

2) Testne procedure su zastarjele i sadrže mnoge stranputice kojima se proizvođači automobila koriste kako bi ostvarili što niže vrijednosti potrošnje i štetnih emisija.

3) Testni prototipovi ili pretprodukcijski automobili koje proizvođači dovode na službena testiranja ne odgovaraju automobilima koji će se kasnije naći u masovnoj proizvodnji.

4) Ne postoji način provjere ostvaruju li serijski automobili učinak jednak onome homologacijskog prototipa.

5) Proizvođači plaćaju uslugu nadzora homologacijskih testiranja koja sprovode u vlastitim laboratorijima.

6) Tokom testiranja veliki potrošači (poput klima-uređaja, navigacije, grijanja sjedišta) ostaju isključeni, što daje niže vrijednosti konačnih rezultata.

7) Aktuelni test pretjerano potpomaže benefite nekih modernih načina štednje goriva, poput sistema “start&stop”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana