Kako izgleda motociklistički vazdušni jastuk

Agencije
Kako izgleda motociklistički vazdušni jastuk

Kompanija Alpinestars predstavila je specijalni prsluk koji se u slučaju sudara motocikla sa drugim vozilom naduvava poput vazdušnog jastuka u automobilu, kako bi se zaštitili gornji djelovi tijela motocikliste i ublažile posljedice saobraćajne nesreće.

Za razliku od vozača i putnika u automobilu, motociklisti, osim kacige i zaštitne odjeće nemaju drugu bezbjednosnu opremu koja bi im spasila život i umanjila težinu povreda prilikom udesa.

Poslije desetogodišnjeg istraživanja, Alpinestars je došao do rješenja koje bi trebalo da vožnju motocikla učini bezbjednijom.

S obzirom da zbog konstrukcije dvotočkaša ugradnja klasičnog vazdušnog jastuka ne bi dala rezultat, kompanija se fokusirala kako da unapredi zaštitnu odjeću motocikliste. Tako je nastala Tech-Air tehnologija koja podrzumeva specijalni prsluk na naduvavanje u jakni vozača i integrisanu upravljačku jedinicu.

Upravljačkoj jedinici potrebno je 30-60 milisekundi da detektuje sudar i još 25 milisekundi za naduvavanje prsluka.

Specijalni vazdušni jastuk štiti torzo motocikliste, uključujući ramena, kičmu, grudi i dio tjela gdje se nalaze bubrezi.

Prsluk se aktivira preko patenta zatvarača na jakni, a napaja se pomoću baterija koje se nalaze u samom prsluku.

Kada su baterije sasvim napunjene, mogu da traju i do 25 sati vožnje, dok dopuna u trajanju od jednog sata obezbjeđuje 4 sata bezbjedne vožnje.

Kako je saopštio proizvođač, Tech-Air zaštitni prsluk pojaviće se na evropskom tržištu u proljeće 2015. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana