Kako izbor muzike utiče na pažnju vozača?

Agencije
Kako izbor muzike utiče na pažnju vozača?

Petljanje po dugmićima audio uređaja u automobilu može da skrene pažnju vozača i poveća rizik od sudara, ali koliko vrsta muzike koju slušamo utiče na koncentraciju tokom vožnje?

Najnovija studija otkriva da je ponašanje tokom vožnje u direktnoj vezi sa izborom muzike. Istraživanje koje je sprovedeno na Univerzitetu Ben-Gurion u Izraelu pokazalo da su tinejdžeri pravili znatno više prekršaja u vožnji dok su slušali svoju omiljenu muziku, nego kada je u pozadini emitovana muzika koja je odabrana sa ciljem da minimizuje odvlačenje pažnje vozača ili kada muzika uopšte nije emitovana.

Istraživanje je obuhvatilo 85 vozača starosti oko 18 godine, a polovinu su činili muškarci. Svaki od ispitanih tinejdžera imao je zadatak da u pratnji instruktora vožnje šest puta proveze automobilom zahtjevnu deonicu u trajanju od 40 minuta.

Tokom četiri vožnje emitovana je muzika - dva puta po izboru vozača, uglavnom sa brzim vokalnim dionicama, dok je druga dva puta puštana posebno odabrana muzika osmišljena da što manje utiče na pažnju vozača (pop, rok i džez sporijeg tempa). Tokom preostale dvije vožnje muzika nije uopšte emitovana.

Za vrijeme svih šest test vožnji pažljivo je posmatrano i analizirano ponašanje vozača i bilježene su njihove greške. Eksperiment je pokazao da je čak 98 odsto ispitanika načinilo tri ili više grešaka kad su sami birali muziku tokom vožnje. Kada se iz zvučnika nije čulo ništa, procenat se spuštao na 92 odsto, a kada je emitovana posebno odabrana muzika prigodna za vožnju, grešilo je njih 77 odsto.

Osim toga, primjećeno je da su tinejdžeri svoju muziku slušali sa pojačanim zvukom, dok su utišavali takozvanu muziku za sigurniju vožnju. Najčešće nepravilnosti bile su nepoštovanje ograničenja brzine, vožnja previše blizu drugim automobilima, napuštanje trake kojom se vozilo kreće i vožnja jednom rukom. Očekivano, pokazalo se da su mladići vozili mnogo agresivnije i pravili ozbiljnije prekršaje u vožnji od devojaka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana