Kako da klima u automobilu bude znatno efikasnija

G.S.
Kako da klima u automobilu bude znatno efikasnija

Klima u automobilu je nekada bila luksuz, a danas je dio opreme za preživljavanje.

Sa dolaskom novog toplotnog talasa, mnogi su u svojim automobilima ponovo prinuđeni da uključe klima-uređaj. U suprotnom, automobili bi postali peći na točkovima i opasni po zdravlje.

I zaista, klima je danas neophodna potreba bez koje se ne može, pa ne čudi što je dio standardne opreme na skoro svim novim automobilima.

Istovremeno, stiče se utisak da u nekim automobilima klima radi bolje. Najčešće, međutim, to je uzrokovano nečim drugim - pogrešnim korišćenjem ili nedovoljnim održavanjem.

Ako izuzmemo električna vozila, jasno je da sa ugašenim motorom neće biti ni klime. Upravo tako, za rad klima-uređaja potrebna je struja koju obezbjeđuje alternator koji pokreće motor, odnosno benzin.

Da, klima indirektno utiče na potrošnju goriva, ali manje od, na primjer, otvorenih prozora pri vožnji 90 km/h. U tom slučaju će otpor vazduha imati daleko veći uticaj od klime koja ne „popije“ više od pola litra goriva na 100 km.

Stoga, nema potrebe da se o tome raspravlja. Ako je vruće, koristite klimu, a u takvim uslovima nije loše isključiti start-stop sistem i izbjeći eko režim.

Ekstremne situacije zahtijevaju odgovarajuće mjere, čak i ako troše malo više goriva.

Ako želite da vam boravak u automobilu tokom ljeta bude što udobniji, ovi savjeti mogu biti od pomoći. Naravno, ako je automobil bio u garaži i ohlađen, biće vam prijatnije u vožnji.

U suprotnom, važno je potražiti hlad, pokriti šoferšajbnu i/ili koristiti zaštitnu foliju. Osim što štiti od toplote (i pogleda), to je i bezbjednosni dodatak.

Štaviše, prije polaska, pametno je otvoriti sve prozore i vrata i provjetriti automobil sa maksimalnom ventilacijom, prenosi ATV.

Na ovaj način možete rashladiti kabinu za više od deset stepeni Celzijusa.

A kada se klima-uređaj konačno uključi, ne oklijevajte da pritisnete dugme za recirkulaciju vazduha. Ventilacija će tada koristiti već ohlađeni vazduh iz kabine i neće unositi topli vazduh iz okoline.

Takođe, ako stojite u koloni, recirkulacija vazduha znači čistiji vazduh u kabini. Istraživanja su pokazala da se recirkulacijom vazduha dok auto stoji u koloni, količina štetnih čestica u kabini smanjuje za oko 20 odsto.

Pri tome je važno temperaturu podesiti tako da bude 5-6°C niža od spoljašnje, kako tijelo ne bi pretrpilo toplotni šok nakon izlaska iz vozila.

Takođe je važno isključiti klima-uređaj nekoliko minuta prije zaustavljanja i pustiti ventilator da radi. To će isušiti nagomilanu vlagu i smanjiti mogućnost razvoja raznih mikroorganizama i stvaranja neprijatnih mirisa.

Pored redovnog punjenja gasom, čim se primjeti slabije hlađenje, potrebno je mijenjati filter klime na svake dvije godine.

Osim redovnog servisiranja, važno je redovno koristiti klima-uređaj.

Tokom godine, bar jednom nedjeljno, uključite klima-uređaj na nekoliko minuta. Tako produžavate vijek trajanja kompresora i sprečavate gubitak gasa.
 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana