Kako da izbjegnete prevare u auto-servisu

Agencije, Blic
Kako da izbjegnete prevare u auto-servisu

Odlazak u servis ponekad može da bude i lutrija. Čovjek nikad nije siguran šta će ga snaći na kraju tj. koliki će račun biti na kraju. Svakako ima dosta servisa koji pošteno obavljaju svoj posao jer ne žele da izgube povjerenje svojih klijenata.

 Međutim ima i onih bezobzirnih servisa koji žele samo da otmu što više novca svojim klijentima. Sada ćemo vam predstaviti sve moguće tačke na kojima pojedini servisi uzimaju pare svojim klijentima. Takođe ćemo vam dati i savjete kako da se zaštitite u tom slučaju.

1) Motorno ulje

Ovdje je broj mogućih prevara ogroman. Ali te prevare se često odnose na starije automobile. Neki servisi u tim situacijama koriste ulje višeg kvaliteta od onog koje je potrebno datom vozilu. Na ovaj način radionice vlasniku uzimaju više para jer što je ulje skuplje tu je i zarada veća za servis.

* Savjet: Potražite na internetu ili pogledajte u uputstvu koje ulje proizvođač propisuje za vaš automobil. Ulje takvih specifikacija možete potražiti i kupiti u radnji po nižoj ceni i doneti ga u servis.

2) Servisni interval

Iako fabrika u uputstvu jasno kaže kada je potrebno menjati ulje i filtere, servisne radionice umiju da pozivaju vozače da češće mijenjaju te djelove od propisane garancije. To predstavlja atak na kućni budžet a i sa druge strane ugrožava životnu sredinu jer se na taj način bespotrebno gomilaju zalihe korišćenog motornog ulja.

* Savjet: Preporuka koju izdaju servisi je upravo to - preporuka. Proizvođač najbolje zna kada treba zamjeniti ulje pa u tom slučaju vozač nije u obavezi da ispoštuje preporuku servisa.

3) Tečnost za pranje vjetrobrana

Ovo je jedan od najefikasnijih načina za namicanje para a servisi ga često koriste. Na kraju servisa (bio on vanredan ili redovan) sačekaće vas na računu stavka dopuna tečnosti za pranje. Često se međutim dešava da u servisu ništa ne doliju a da naplate ovu uslugu.

* Savjet: Najbolje je da flomasterom obilježite trenutni nivo tečnosti za pranje stakla. Na taj način imaćete dobar argument ukoliko pokušaju da vas prevare na ovaj način.

4) Promjena pneumatika

Mnogi vozači kod nas čekaju zadnji trenutak da pređu sa zimskih guma na ljetnje. Kad to već i rade onda se odluče da u sve to uklope neku dodatnu servisnu intervenciju.

To je ipak greška zbog koje ćete izgubiti dosta novca. Naime, zamjena i balansiranje guma u servisnoj radionici obično je daleko skuplje u odnosu na ono što naplaćuju specijalizovani vulkanizeri.

* Savjet: Zamenu pneumatika obavite kod vulkanizera.

5) Naplata (ne)rada

U nizu prevara kojima se serviseri služe je i naplata previše radnih sati. U radni list se, da ne bi bilo previše očigledno, upisuju i provjera i dopuna ulja, provjera stanja filtera ulja, pneumatika itd. Takve provjere se ne izvode, a mušterija na kraju plaća nerad servisera.

* Savjet: Prije odlaska u servis ispustite pritisak u jednoj gumi. Kada vam predaju automobil tražite radni list sa spiskom radova i utrošenog materijala. Provjerite da li je pritisak u gumi ispravan, ukoliko nije imaćete argument za žalbu.

6) Nenajavljeni servis

U servisu vozilo preuzimaju zbog redovnog održavanja a onda prilikom pregleda ustanove dodatne kvarove koje i poprave bez pitanja pa samim tim te radove dodatno i naplate

* Savjet: Kad predate automobil insistirajte da Vas kontaktiraju prije svake popravke kako biste izbjegli neplanirano velike račune.

7) Sitnice koje koštaju

Spisak zamjenjenih dijelova često je umanjen brojnim sitnicama kao što su dihtunzi, navrtnji i tako dalje. Spisak umije da bude dugačak pa ostavlja puno prostora za prevaru i naplatu dijelova koji u stvari i nisu zamenjeni.

* Savjet: Ako sumnjate da ste prevareni insistirajte u servisu da vam detaljno pokažu šta su sve zamenili na vašem automobilu.

8) Azot u gumama

Prilikom zamene pneumatika u servisu pitaće vas da li da umesto vazduha pneumatike ispune azotom. To košta više ali čuva pneumatike i štedi gorivo.

* Savjet: Naš savjet je da se ne odlučite za ovu mogućnost jer ona pomaže samo vlasnicima novih automobila vrhunskih performansi kojima su pneumatici u savršenom stanju.

9) Kočnice nisu istrošene

U želji da zarade novac serviseri prerano mijenjaju pločice i pakne. Nerjetko se dešava da zamjene potpuno ispravan kočioni sistem.

* Savjet: Ne dajte da Vas prevare. Kočione pločice i paknovi nisu predviđene za zamjenu u određenom intervalu već po potrebi. Zato, ako majstor insistira na njihovoj zamjeni tražite da se lično uvjerite da su one zaista istrošene.

10) Prazan akumulator

U servis dolazi automobil koji ima problema sa akumulatorom. Kada majstor ustanovi da je on neispravan, zamjeniće ga i to će naplatiti vlasniku.

* Savjet: Prije nego što kupite novi akumulator pitajte u servisu da li mogu da ga dopune, jer treba iskoristiti postojeći akumulator maksimalno. Ako ni punjenje ne može da mu pomogne, kupite novi akumulator. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana