Kako će izgledati auto-industrija u 2014?

B92
Kako će izgledati auto-industrija u 2014?

Revizorska kuća KPMG objavila je svoje redovno, godišnje istraživanje trendova i tendencija koji će obilježiti razvoj globalne auto-industrije u 2014. Studija između ostalog predviđa dalji razvoj tehnologija koje omogućavaju pogon vozila na alternativne izvore energije, ali i razvoj vozila sa klasičnim motorima koji će trošiti manje goriva.

Za potrebe istraživanja ispitano je preko 200 direktora i menadžera najvećih svjetskih proizvođača automobila, dijelova, auto-dilerskih kuća, finansijskih institucija, rent-a-car agencija i stručnjaka u domenu prevoza, koji posluju na tržištima 28 zemalja širom svijeta.

Osnovni zaključci svode se na to da će automobilska industrija napustiti trenutno dominantne poslovne modele koji podrazumijevaju udruživanje i zajedničke projekte različitih proizvođača i osloniti se na sopstvene resurse. Pored toga, procijenjuje se da će "plug-in" hibridna vozila do 2019. godine postati najtraženija vrsta automobila na svijetu.

Razvoj i rast popularnosti tzv. "autonomnih" ili "samoupravljajućih" automobila, odnosno automobila koji saobraćaju bez direktne ljudske pomoći, dovešće do toga da će proizvođači automobila u budućnosti razviti potpuno novi segment poslovanja i početi da pružaju usluge u okviru novih transportnih modela, kao što je iznajmljivanje i "dijeljenje" automobila između više korisnika.

Istraživanje za 2014. pokazuje da ključ opstanka individualnih proizvođača unutar auto-industrije leži u razvoju i primjeni novih tehnologija. Takođe, očekuje se i rast broja automobila kupljenih preko interneta, odnosno van klasične mreže dilerskih kuća.

Potražnja za automobilima na tržištima zemalja u razvoju biće motor razvoja globalne auto-industrije u narednom periodu, pa se tako predviđa da će do kraja 2020. godine svaki treći proizvedeni automobil na svetu biti prodat u Kini.

Dominacija "plug-in" hibrida

Istraživanje je pokazalo da će "plug-in" hibridni automobili preuzeti primat u segmentu električnih automobila, kao i da će razvoj tehnologija koje omogućavaju pogon vozila na alternativne izvore energije biti dominantan razvojni pravac globalne auto-idustrije u bliskoj budućnosti.

Svjetska auto-industrija ima danas dva prioritetna tržišta - tržište zemalja TRIAD-e (koje čine zemlje Sjevernoameričkog trgovačkog sporazuma - NAFTA, potom EU i industrijski razvijene zemlje Jugoistočne Azije), i BRIK-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina). Istraživanje je pokazalo da će jedan od trendova koji će biti prisutan na oba ključna tržišta biti značajni rast potražnje za hibridnim vozilima.

Pored njih, u budućnosti se predviđa i osetni rast prodaje automobili na gorivne ćelije (tzv. FCV automobili).

"Kupci će i dalje biti prevashodno zainteresovani za one automobile koji nude manju potrošnju goriva i manje zagađuju okolinu. Ovo će naterati proizvođače da se postepeno preorijentišu na proizvodnju hibridnih automobila. Kako će njihov razvoj zahtjevati još vremena, proizvođači će do tada paralelno raditi na razvoju onih tehnoloških inovacija koje smanjuju potrošnju goriva u konvencionalnim motorima.motora sa unutrašnjim sagorijevanjem", izjavio je Metju Majer, direktor globalnog Odeljenja za auto-industriju u kući KPMG.

I pored rasta ulaganja u razvoj hibridnih automobila, najveći dio investicija unutar industrije otićiće na smanjenje potrošnje goriva u motorima na unutrašnje sagorijevanje. Kako je pokazalo istraživanje, ovo bi mogla biti glavna prepreka bržem razvoju hibridnih vozila.

Čak 76 odsto ispitanika iz oblasti auto-industrije kaže da je smanjenje potrošnje kod klasičnih automobila ključno za opstanak njihovih preduzeća, srednjeročno gledano.

Šta će kupci željeti?

Čak 92 odsto učesnika istraživanja za 2014. smatra da će kupci u narednom periodu pored automobila sa efikasnijom potrošnjom goriva najradije kupovati vozila sa dužim rokom trajanja, te one automobile koji imaju tehnološki naprede komponente.

Odlučujući faktor u odluci kupaca pri izboru automobila, po mišljenju 79% aketiranih, biće primjena inovacija koje podižu bezbjednost vozila.

Istraživanje je pokazalo da su automobili sa alternativnim pogonom izgubili dosta na svojoj popularnosti kod kupaca jer su još uvijek preveliki izdatak, posebno u vrijeme ekonomske krize. Manje od polovine ispitanika misli da će hibridna tehnologija biti ključna pri izboru novog automobila u 2014. godini

Novi modeli razvoja auto-kompanija

Razvoj auto-industrije će obilježiti i postepeni prelazak sa poslovnih modela koji podrazumjevaju udruživanje i zajedničke projekte proizvođača na modele koji podrazumjevaju oslanjanje na sopstvene resurse i samostalne projekte.

Ovaj trend će naročito biti popularan kod proizvođača koji dolaze iz država TRIAD-e, gdje se čak 84 odsto anketiranih iz auto-industrije opredjelilo upravo za ovaj model razvoja.

Istraživanje je pokazalo i da će se u narednom periodu ključ za lidersku poziciju unutar auto-industrije nalaziti u uspješnom razvoju i primjeni novih tehnologija, ali i razvoju inovativnih načina korišćenja automobila.

Razvoj tehnologije i "autonomnih" vozila

Sve više softverskih rješenja pronalazi svoje mjesto u automobilima i zahvaljujući ovom trendu nije daleko dan kada će "autonomni" automobil postati stvarnost. Međutim, samo 14 odsto ispitanika smatra da autonomni automobili trenutno predstavljaju ključ razvoja industrije.

Ipak, sada je već izvjesno da će tehnološki napredak, prije svega razvoj autonomnih vozila u narednim godinama staviti pred proizvođače imperativ razvoja novih modela korišćenja ovakve vrste vozila. Proizvođači već danas prepoznaju ovo kao jedan od preduslova za opstanak na tržištu.

Ubrzani razvoj urbanih sredina dodatno će pojačati pritisak na auto-industriju da ponudi nove načine korišćenja vozila (npr. dijeljenje jednog autonomnog vozila između više korisnika, iznajmljivanje autonomnih vozila umjesto prodaje i sl.).

"Rast popularnosti autonomnih automobila može dovesti do razvoja novih modela po kojima ćemo u budućnosti koristiti automobile", istakao je Majer.

"Mogućnost da, na primjer, pozovete autonomni automobil da dođe po vas kada i gdje vi to želite, moglo bi da navede kupce da se preispitaju u odluci da posjeduju sopstveni automobil, a proizvođače da razvijaju nove načine korišćenja automobila. Jedna od posljedica ovog trenda bi mogao biti i nestanak takozvanog 'drugog' porodičnog automobila."

Vodeći proizvođači automobila već aktivno ulažu u razvoj ovakvih modela, a skoro polovina svih ispitanika iz auto-industrije smatra da će ovakve usluge i načini korišćenja donositi značajan profit u narednih 5 godina. Najveće interesovanje za ovakva rješenja vlada na tržištima zemalja TRIAD-e, gdje skoro 50% ispitanika očekuje da će do 2029. godine svaki četvrti stanovnik gradova koristiti neku od ovakvih usluga.

Rast on-line prodaje

Istraživanje je pokazalo da se sve više automobila kupuje putem interneta, dakle van uobičajnih kanala prodaje kao što su prodajni i izložbeni saloni.

Prodavci su kroz istraživanje pokazali da su podeljeni po pitanju održivosti ovog trenda. Podjeljeni su i proizvođači, pa tek nešto više od polovine ispitanika (53%) vjeruje da je sistem prodajnih salona postao zastario, te da će se u budućnosti sve više koristiti on-line maloprodaja.

Oni smatraju i da će u narednom periodu prije svega doći do razvoja dilerskih salona koji će nuditi vozila nekoliko različitih automobilskih brendova.

Ipak, 71 odsto ispitanih proizvođača smatra da će razvoj on-line prodaje automobila biti ključan za rast prodaje u 2014. godini. Na drugoj strani, 60 odsto auto-dilera smatra da će doći do rasta on-line prodaje automobila.

Rast prodaje na tržištima u razvoju

Značajna većina ispitanika vidi tržišta u razvoju kao glavni motor rasta auto-industrije u 2014. godini. Njih 85 odsto kaže da će tražnja na tržištima zemalja BRIK-a biti najznačajniji trend i presudno uticati na auto-industriju čak do 2025. godine.

"Zemlje BRIK-a postaju sve važnije proizvođačima koji su već suočeni sa ozbiljnim izazovima kako da najbolje iskoriste sve prilike koje se tamo nude, kako da se prošire, sa kim da sarađuju i kako da se nose sa sve jačom konkurencijom", rekao je Majer.

Ovogodišnje istraživanje pokazuje da među ispitanicima iz oblasti auto-industrije vlada veliki optimizam kada je u pitanju povećanje izvoza automobila iz zemalja BRIK-a, pa njih 44 odsto smatra da će Kina prevazići cifru od 2 miliona izvezenih vozila u roku od naredne 2 godine, a 38 odsto ispitanih da će u istom periodu indijska auto-industrija dostići broj od 1 milion izvezenih vozila.

Za proizvođače iz zemalja BRIK-a naveći razvojni potencijal nude tržišta jugoistočne Azije, dok će tržišta zapadne Evrope i Sjeverne Amerike još neko vrijeme ostati za njih nesavladiva prepreka.

Od svih kompanija koje posluju u zemljama BRIK-a, očekuje se da će tokom 2014. godine najbolje proći ruski Avtovaz, za kojeg čak 66% ispitanika iz auto-industrije smatra da će biti među tri proizvođača sa najvećim rastom prodaje na svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana