Kako brzo ukloniti snijeg i led s vjetrobranskog stakla?

Vrele Gume
Foto: Pixabay

Naravno, mnogi od nas vole sijeg, pa i led, ali ne kada vozimo. Nije prijatno kada moramo da „iskopamo“ vozilo iz dubokog snijega ili se izborimo s debelim naslagama leda na staklima. Ipak, iskusni vozači uvijek imaju rješenje.

Hvatanje ukoštac sa zaleđenim vjetrobranom dok pokušavate da srknete jutarnju dozu kofeina, nije najprijatniji zadatak. To iziskuje vrijeme, često dragocijeno, a čak i kada sve uradite kako treba, i dalje morate da trpite ledeni vazduh. I to sve pod uslovom da imate odgovarajući alat. Bez njega, možete samo da „plačete“ zbog loše započetog dana.

Prva stvar koju treba da znate je da nema prečice za odleđivanje vjetrobrana. Ako pokušate da ubrzate stvari, možete završiti s napuklim staklom, a to je posljednje što želite. Ipak, to ne znači da ne možete sebi olakšati posao. Budite strpljivi i skoncentrisani, jer će vam se to na kraju isplatiti, kada budete startovali vozilo i odvezli se čistih staklenih površina. Evo kako to da postignete:

Prvo pravilo možda će zvučati pomalo kontraintuitivno, jer se na prvi pogled čini da je topla voda najbrži put do čistog vjetrobranskog stakla. Šta god da radite, nikada ne sipajte vrelu, pa čak ni toplu vodu na „šoferšajbnu“ da biste uklonili led. To je najbolji način da dođe do pucanja stakla, što ne samo da će vam upropastiti dan, već će „ujesti“ novčanik.

Naravno, stvari se ubrzavaju s toplotom, tako da prvo što treba da uradite je da startujete motor. Uključite grijač na režim odrmzavanja ili maksimalnu temperaturu. Strujanje vazduha naravno treba da bude usmjereno ka vjetrobranskom staklu. U zavisnosti od automobila, vazduh bi trebalo da bude topliji za oko pet minuta, kada će započeti da topi Uključite klima uređaj, koliko god ovo zvučalo besmisleno. To će pomoći u uklanjanju vlage iz vazduha i sprečiti zamagljivanje prozora. Dakle, moraćete samo da uklonite spoljni led. Ono što takođe pomaže je da se isključi recirkulacija vazduha, pošto spoljni vazduh ima manje vlage.

 

Ako preko vjetrobranskog stakla (i drugih delova automobila) ima puno snijega, vrijeme je da ga (nježno) uklonite mekom četkom. Kada dođete do sloja leda na „šoferci“ i prozorima, vrijeme je da malo hemije olakša stvari. a za to koristite sprej za odmrzavanje. Možete ga kupiti u prodavnici auto opreme ili benzinskoj stanici, možete primeniti „uradi sam“ princip, koristeći lako dostupne sastojke. Koristite bocu s raspršivačem, napunjenu jednu trećinu vodom i dve trećine izopropil alkoholom.

 Sačekajte par minuta da sredstvo počne da djeluje, a zatim plastičnim grebačem uklonite led. Nikada ne koristite metalni alat, jer može ostaviti ogrebotine na staklu ili ga oštetiti.

 Kada sve odradite, bićete nagrađeni čistim staklima i „dobrim pogledom“. Nemojte započinjati vožnju dok sav led i zamagljenja nisu uklonjeni. Bolje sačekajte par minuta u automobilu dok grijač ne odradi posao do kraja.

 Na kraju će uklanjanje ostataka leda biti „luk i voda“, a još jedna pozitivna stvar je što ste bili fizički aktivni tokom jutra. Naravno, gledajte da posao započnete na vrijeme da ne biste zakasnili na posao ili u obavljanju obaveza.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana