Još jedan SUV model odlazi u penziju

GS
Foto: Bloomberg

Ne događa se često da SUV modeli ne dobiju nasljednika. Ipak, i to je moguće, a najnoviji primjer dolazi iz Seata. Njihov prvi i najveći SUV, model Tarraco, upravo je penzionisan. Pomalo neočekivano, šest godina nakon lansiranja veliki SUV odlazi u penziju bez direktnog nasljednika.

Španski blizanac modelima Škoda Kodiaq i Volkswagen Tiguan Allspace neće dočekati drugu generaciju, ali će zato napraviti mjesta za novi Cuprin model. Time će se potvrditi nagađanja kako će Cupra u budućnosti rasti, dok će Seat pasti u drugi plan.

"Seat Tarraco je bio uspješan. Ali nasljednika Tarraca neće biti. Od sredine 2024. u segmentu ćemo se fokusirati na novi Cupra Terramar, koji će vrlo dobro ispuniti ovaj prostor. Tarraco će tada biti izbačen iz upotrebe - završiće svoju proizvodnju do drugog tromjesečja 2024", poručili su iz Seata za britanski "Autocar".

Ukidanje ovog modela je očekivano jer nije bio spomen u posljednjem godišnjem izvještaju za ovu godinu. S druge strane, Ibiza, Arona, Ateca i Leon – biće unaprijeđeni, produžujući njihov životni ciklus do "kraja ere motora s unutrašnjim sagorijevanjem".

I na kraju recimo kako je Tarraco bio najuspješniji 2019. godine s 29.615 prodanih primjeraka, dok je već 2022. godine prodaja pala na tek 12.872 primjerka. Poređenja radi, Škoda Kodiaq je 2019. godine prodana u 88.516 primjeraka, prenosi "Index".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana