Jedinstveni Icona Vulcano po cijeni od 2 miliona evra

Agencije
Jedinstveni Icona Vulcano po cijeni od 2 miliona evra

Na Sajmu automobila u Šangaju predstavljen je superautomobil Vulcano italijanskog proizvođača Icona. Za ekskluzivnost posjedovanja za sada jedinog proizvedenog primerka, njegov budući vlasnik moraće da izdvoji dva miliona evra.

Za nastanak modela Vulcano zaslužna je kompanija Cecomp, koja se bavi izradom karoserija i šasija superautomobila, a koja je jedan od osnivača marke Icona. Cecomp je između ostalog poznat i po radu na BMW-u Z4 Zagato i Ferrariju 575M SuperAmerica.

Na modelu Vulcano primjećuje se stilski uticaj Ferrarija, Lexusa LFA, čak i Chevroleta Corvette, a ovaj automobil dugačak je 4.450 mm, širok 1.940 mm, dok je njegova masa 1.595 kg.

Iako je primjerak koji je prikazan u Šangaju vjerovatno jedini koji će biti proizveden, u kompaniji Icona kažu da su pripremili dva pogonska sistema za dvije različite verzije. Za prvu, koja nosi oznaku H-Turismo, i koja je namjenjena za svakodnevnu vožnju po javnim putevima, razvijen je hibridni agregat koji se sastoji od V12 motora koji razvija 801 ks i elektromotora snage 119 kW/162 ks.

Snaga se prenosi na zadnje točkove putem automatskog mjenjača, a automobil je u ovoj konfiguraciji u stanju da od 0 do 100 km/h stigne za 3 s, a do 200 km/h za 9,2 s. Maksimalna brzina iznosi 350 km/h.

Za H-Competizione, trkačku verziju modela Icona Vulcano, dizajniran je drugi pogonski sistem koji uključuje twin-turbo V6 motor sa 558 ks i već pomenuti elektromotor.

Benzinac snagu isporučuje na prednje točkove, a električni agregat na zadnje, pretvarajući Vulcano u superautomobil sa pogonom na sva 4 točka. U ovoj konfiguraciji ubrzanje iz mjesta do stotke postiže se za 2,9, a do 200 km/h za 8,9s s, dok maksimalna brzina ostaje nepromjenjena.

Proizvođač nije saopštio koja od dvije verzije pogonskih sistema se nalazi u automobilu koji je predstavljen u Šangaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana