Istorija razvoja automobila u 2 minuta

Agencije
Istorija razvoja automobila u 2 minuta

U svom novom promotivnom filmu Kia nas na zabavan način podsjeća na evoluciju automobila i auto-industrije kroz protekle decenije, od prvog motora sa unutrašnjim sagorevanjem pa do GPS navigacionih uređaja.

Automobil se od svog nastanka pa do današnjih dana dramatično izmjenio. Promjene su se odvijale postepeno - svaka nova generacija donosila je nove izume i unaprijeđenja koja su vožnju činila lakšom i udobnijom, a automobile funkcionalnijim i bezbjednijim prevozinim sredstvom.  

Neke od najznačajnijih promena koje su se dogodile od 1880-tih pa do prve decenije 21. vijeka, Kia je uvrstila u dvominutni animirani film:  

Iako svi izumi koji su prikazani nemaju podjednak značaj za razvoja auto-industrije, zanimljivo je podsjetiti se kada su pojedini sadržaji, koje danas uzimamo zdravo za gotovo, postali dio automobila.  

I mada je većina njih u međuvremenu usavršena i zadržana kao neophodan i nezamjenjiv elemenat savremenih automobila, neke, poput kasetofona, odavno je pregazilo vrijeme, a slična sudbina očekuje i CD plejere.  

Interesantno je i da su se automobili na električni pogon prvi put pojavili još u ranom periodu auto-industrije, ali su motori koje pokreću naftni derivati preovladali, pa elektromobili tek je u posljednjim decenijama ponovo dobijaju na značaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana