Isto, ali drugačije: Gume za električne automobile

B92
Foto: Continental

Novi podaci ukazuju na značajan tehnološki napredak guma za električne automobile.

Procjenjuje se da se u cijelom svijetu vozi oko 10 miliona električnih automobila, a u Evropi na 1.000 stanovnika, u prosjeku njih 6 posjeduje jedno takvo vozilo.

Da se Stari kontinent visoko kotira na ljestvici električne mobilnosti u prilog govori i informacija da je prvi put 2020. godine u Evropi registrovano više električnih automobila nego u Kini.

Kao glavni razlog kupovine električnih automobila, 55 odsto kupaca navodi zaštitu životne sredine.

Iz svega ovoga jasno je da električna mobilnost takođe pomjera fokus u razvoju auto-industrije, a samim tim i pneumatika.

Proizvođači, dobavljači i cijela automobilska industrija rade na podizanju nivoa održivosti u budućnosti, a električni automobili smatraju se ključem zelenije i zdravije sutrašnjice.

Tako je i nemački gigant u proizvodnji guma, Continental, u kratkom roku promijenio fokus razvoja pneumatika u smjeru električnih vozila. Rezultat je bila guma Conti.eContact namijenjena električnim i hibridnim vozilima, koja je prvi put predstavljena čak 2011. godine na sajmu u Frankfurtu.

Danas ova kompanija, spojem višedecenijskog razvojnog iskustva, rezultata sa terena širom svijeta i zahvaljujući saradnji sa drugim kompanijama, osigurava da cijeli portfolio pneumatika odgovara i specifičnim potrebama vozila bez SUS motora.

U cilju boljeg sagledavanja inovacija napravljen je stručan dokument o električnoj mobilnosti u svijetu guma koji pruža brz i jasan uvid u temu tehnološkog razvoja pneumatika za električna vozila.

Stranice sadrže relevantne podatke i metrike, stimulativne ideje za dalje istraživanje ove teme, a podijeljene su tako da pokriju električnu mobilnost, pneumatike za električna vozila, tehnološki razvoj pneumatika...

„Gume za električna vozila i gume za konvencionalna vozila su suštinski iste. Ipak elektrifikacija značajno mijenja neke uslove“, kaže Anika Lorenc, direktorka sektora za putnička vozila u Continentalu u Nemačkoj.

Iako je trenutni broj električnih vozila u svijetu 10 miliona, još neko vrijeme će većina vozila na ulicama biti sa unutrašnjim sagorijevanjem. Električna vozila čine 4% na njemačkom tržištu što je i dalje jako malo u poređenju sa 96% automobila na benzin ili dizel.

„Fokus putničkih automobila će se tek preusmjeriti ka električnim u budućnosti“, dodaje Lorenc.

Kad su u pitanju gume, ista pravila važe za visoko efikasna električna vozila kao i za vozila sa unutrašnjim sagorijevanjem male emisije - fokus je na manjem utrošku energije bez obzira na tip vozila.

U slučaju električnih automobila veća nosivost, optimizacija otpora kotrljanja i smanjeni nivo buke su najznačajniji kriterijumi u razvoju guma.

Zahtjevi za komercijalna vozila su još rigorozniji zbog EU direktive za čista vozila i smanjenje emisije CO2.

Pomjeranje fokusa

Električna mobilnost mijenja fokus razvoja pneumatika. Najveći izazov predstavlja nalaženje optimalnog sklada između različitih zahtjeva, odnosno potrebe uspostavljanja najviših standarda bezbjednosti upravljanja i komfora u isto vreme.

Električna vozila su teža što znači da gume moraju biti u stanju da izdrže veće težine. Kako bi zadovoljili sve prethodne zahtjeve, i struktura i sastav podliježu daljem razvoju.

Tri osnovne fokalne tačke su: otpor kotrljanja, buka i životni vijek gume.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana