Inženjeri Folksvagena varali jer nisu smjeli reći ne

Agencije
Inženjeri Folksvagena varali jer nisu smjeli reći ne

VOLFZBURG - Grupa inženjera "Folksvagena" koji rade na razvoju priznala je u sklopu interne istrage da su manipulacijom pokušali da postignu niske emisije izduvnih gasova i manju potrošnju jer se nisu usudili da govore protiv planova bivšeg izvršnog direktora kompanije Martina Vinterkorna.

"Folksvagen" je nedavno priznao da je sporni softver pomoću kojeg su lažirane vrijednosti emisije gasova bio ugrađen u oko 11 miliona njihovih vozila širom svijeta. Vinterkorn je odmah podnio ostavku, iako je ustvrdio da nije znao za prevaru, a "Folksvagen" je otvorio internu istragu. Istraga protiv najvećeg evropskog i drugog u svijetu proizvođača automobila je pokrenuta i u mnogim zemljama.

Njemački "Bild" je objavio da je Vinterkorn 2012. na čuvenom ženevskom auto-salonu objavio da će "Folksvagen" do 2015. srezati emisiju ugljen-dioksida u svojim vozilima za trećinu. Inženjerima je, međutim, već tada bilo jasno da će taj cilj biti teško dostižan, ali niko nije smio da to prenese Vinterkornu.

- Inženjeri su nižu potrošnju goriva, a time i emisiju štetnih gasova, pokušali da ostvare i pumpanjem guma testnih vozila na viši pritisak i dodavanjem malog udjela dizel goriva u motorno ulje. Takva praksa trajala je sve do ljeta ove godine. Poslije izbijanja skandala u septembru, jedan od inženjera navodno je u oktobru sve ispričao svojim nadređenima - piše "Bild".

Portparol "Folksvagena" i Vinterkornovi advokati odbili su da komentarišu te navode. O širenju skandala u ponedeljak je raspravljao i Nadzorni odbor kompanije. Ministarstvo saobraćaja Njemačke saopštilo je da će "Folksvagen" po svoj prilici morati da učini više od puke zamjene softvera.

- Federalna agencija za saobraćaj očekuje da će, pored zamjene softvera, na oko 540.000 automobila biti potrebne i izmjene na hardveru, o čemu će "Folksvagen" obavijestiti vlasnike automobila - saopšteno je iz ministarstva.

Posljednje otkriće dodatno je produbilo najveću krizu u istoriji "Folksvagena" kojeg bi skandal mogao koštati i do 35 milijardi evra. Navedena brojka odnosi se na sudske troškove, kazne regulatora tržišta i troškove povlačenja vozila u servise. Istraga je do sada bila fokusirana na dizel motore, ali je nedavno otkriveno da je moguće da su lažirana i testiranja u vezi sa zagađenjem koje proizvode benzinski motori.

Snižen rejting "Folksvagena"

Međunarodna agencija za kreditni rejting "Fič" snizila je dugoročni rejting "Folksvagena" sa "A" na "BBB+" s negativnom prognozom. Agencija je saopštila da je i kratkoročni rejting njemačkog automobilskog koncerna snižen sa "F1" na "F2".

Sniženje rejtinga "Folksvagena" odražava očekivane finansijske gubitke zbog skandala sa falsifikovanim podacima o emisiji štetnih gasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana