Igračke novog MINI-ja

Agencije
Igračke novog MINI-ja

MINI je predstavio nove sisteme asistencije vozaču koji će biti dostupni u slijedećoj generaciji automobila ovog proizvođača. Među novitetima je i head-up displej.

Izgleda da će se novi MINI hečbek od aktuelnog modela više razlikovati po sadržajima i dizajnu enterijera, nego po izmjenama na spoljašnjosti automobila.

Prethodne, nezvanične fotografije test prototipa otkrile su nam da su u MINI-ju odustali od jednog od glavnih obilježja svojih modela - velikog, centralnog brzinojmera u retro dizajnu. Na njegovom mjestu nalazi se multimedijalni ili audio uređaj (u zavisnosti od nivoa opreme) koji je takođe kružnog oblika i slične veličine, a obrtomer i brzinomer nalaze se ispred vozača.

Ovog puta, MINI je uoči premijere nove generacije hečbek modela objavio prve fotografije ekrana multimedijalnog sistema i sadržaja koji će biti dostupni vozaču.

Novi MINI imaće sistem upozorenja na mogući čeoni sudar, na nailazak na pješaka ispred vozila, uključujući i funkciju automatskog preventivnog kočenja u rizičnim situacijama, prije svega u gradskoj vožnji.

Vlasnicima novog MINI-ja biće dostupna i asistencija prilikom parkiranja.

Sistem koristi zadnju kameru koja je instalirana na vratima prtljažnika i osim samog procesa parkiranja, pomaže vozaču da locira odgovarajuće slobodno parking mjesto.

Još jedan sistem koji koristi kameru, u ovom slučaju postavljenu na vrhu vjetrobrana, biće od pomoći prilikom održavanja odstojanja od drugih vozila.

Sistem ima zadatak da drži bezbjedno odstojanje u odnosu na automobil koji se kreće ispred. Istovremeno, kamera detektuje i znake o ograničenju brzine, pa se na displeju prikazuje i maksimalna dozvoljena brzina na dijelu puta kojim se vozilo kreće. Sistem prepoznaje i druge saobraćajne znakove, poput zabrane preticanja, i takođe skreće pažnju vozaču na njih.

Najzad, tu je i tehnologija za automatsko podešavanje snopa farova koja poboljšava vidljivost u noćnoj vožnji. Kada iz suprotnog smjera naiđe vozilo, prednja kamera ga detektuje i sistem prigušuje intezitet svjetla kako ne bi zaslijepio vozača.

 

Da vozač tokom vožnje ne bi morao previše da skreće skreće pogled sa puta, novi MINI opremljen je head-up displejom koji se nalazi iznad volana, u centru viidnog polja. Na njemu se prikazuju najvažnije informacije koje su bitne za vozača.

Head-up sistem međutim nije isti kao na BMW modelima, kod kojih se podaci projektuju na vjetrobransko staklo. U MINI-ju je instalirana posebna staklena površina koja se nalazi na komandnoj tabli između vjetrobrana i volana, slično kao kod nekih modela Peugeota i Citroena.

Više informacija i tehničkih detalja o novoj generaciji MINI hečbeka znaćemo 18. novembra nakon premijere koja će se održati u Velikoj Britaniji.

Pogledajte prve nezvanične fotografije novog MINI hečbeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana