I Tesla Motors će pomoći izgradnju Teslinog muzeja

CNN
I Tesla Motors će pomoći izgradnju Teslinog muzeja

Nikola Tesla je možda umro usamljen i siromašan, ali je i poslije smrti uspio da stekne prijatelje i to veoma moćne koji žele da očuvaju njegovo naslijeđe.

Strip crtač Metju Inman, čovjek koji stoji iza sajta Oatmeal i koji je porenuo akciju prikupljanja sredstava za izgradnju Teslinog muzeja, "primorao je" vlasnika Tesla Motorsa da i sam pomogne njegovo podizanje.

Naime, Inman je pokrenuo akciju prikupljanja sredstava na sajtu Indiegogo 2012. kako bi bila otkupljena stara Teslina laboratorija Vordenklif toranj, a donacije su dostigle 1,3 miliona dolara. Međutim, to je bilo dovoljno novca da se građevina spase, ali ne i da se obnovi i pretvori u muzej.

Inman je zato zatražio pomoć od Elona Maska, izvršnog direktora Space Dž i Tesla Motors.

On je objavio strip na Oatmealu pod nazivom "Kako je posjedovati Tesla Model S", u kom hvali ovaj automobil, a onda se obraća Masku:

"Ako čitaš ovo: Nama ne duguješ ništa i do sad si samo činio dobre stvari u ime Nikole Tesle. Ali ovo je činjenica: Tesla Motors, kompanija koja sada vrijedi na milijarde, koristi ime Nikole Tesle i njegovu tehnologiju i sve što želimo zauzvrat je malo pomoći".

Inman je napisao da automobili Tesla imaju AC motore i nose Teslino ime, uprkos činjenici da niko iz porodice Nikole Tesle nije dio te kompanije.

Inače, Nikola Tesla je izumio motor naizmjenične struje koji je prodat Westingouse Electric korporaciji 1888.

"Ali ideja o tome da proizvođač automobila koristi tuđe prezime, je u najmanju ruku čudna", napisao je Inman.

"To bi bilo kao kada bismo za 50 godina nazvali kompaniju 'Leteći motori Stiv Džobs', a da nemamo nikakve veze sa Apple ili samim Džobsom".

Inman je dodao da je tokom prve faze prikupljanja sredstava Mask donirao 2.500 dolara, ali ono što je potrebno da se otvori Teslin muzej je još osam miliona dolara.

Inman je zatim "tvitovao": "" @elonmusk napisao sam nešto o mom Modelu S, a zatim te zamolio za malu uslugu".

Na oduševljenje mnogih "tviteraša", Musk je odgovorio: "" @Oatmeal Sa zadovoljstvom ću pomoći".

Naravno, ne zna se da li će Mask dati svih osam miliona dolara ili mnogo manje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana