I neravnine na putu mogu da budu korisne

B92
I neravnine na putu mogu da budu korisne

Rupe i neravnine na kolovozu nanose štetu automobilu i utiču na skraćenje radnog vijeka brojnih sklopova i dijelova. Da li ste znali da automobil od njih može da ima i neku korist?

Svaki put kada se vaš auto zaljulja ili odskoči zbog neravnine ili rupe na kolovozu, dolazi do gubitka energije. Ako je već tako, da li bi ta energija mogla da se sačuva i iskoristi, recimo, za smanjenje potrošnje goriva?

Kompanije ZF Friedriachshanfen AG i Levant Powr Corp. pronašle su način kako da to učine. Njihovi inženjeri osmisli su GenShock - sistem aktivnog oslanjanja sa funkcijom regeneracije energije. Ako proizvođači automobila pokažu interesovanje za ovaj proizvod, on bi mogao da se nađe u serijskim modelima u narednih nekoliko godina, kažu njegovi tvorci.

Sistem se zasniva na jednostavnom principu - kinetička energija, koja nastaje kretanjem djelova u sistemu oslanjanja prilikom nailaska automobila na neravnine na putu, pretvara se u električnu energiju i šalje u električni sistem automobila. Time se smanjuje potreba za generisanjem dijela električne energije koju stvara motor svojim radom, a samim tim i potrošnja goriva.

Što je na put više neravnina, veća je i regenerisana energija, a osim energije nastale u vožnji po neravnom putu, prikljuplja se i energija koja se u sistemu oslanjanja generiše zbog kočenja ili pri ubrzavanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana