Honda ukida hibridni model Insight?

Agencije
Honda ukida hibridni model Insight?

Nakon najave da zbog slabe prodaje povlači Insight sa evropskog tržišta, Honda je saopštila da će okončati proizvodnju ovog automobila. U japanskoj kompaniji, međutim, nisu precizirali da li planiraju novu generaciju ili kraj proizvodnje aktuelnog modela označava njegovo potpuno gašenje.

Dok Toyota Prius sa 3,2 miliona isporučenih primjeraka potvrđuje svoju dominaciju kao najprodavaniji hibridni model na svijetu, Insight tiho nestaje sa scene.

Honda je zaključno sa 2013. godinom uspjela da širom svijeta plasira samo 280.000 jedinica, od čega je 157.000 automobila prodato na domaćem, japanskom tržištu.

U Sjedinjenim Državama, koje predstavljaju najznačajnije tržište kada je riječ o prodaji hibridnih vozila, Insight je u 2013. zabilježio godišnji pad isporuka od 18%, čime je postao drugi najslabije prodavan Hondin automobil odmah iza, takođe hibridnog, modela CR-Z.

Tokom 2013. u Americi je plasirano svega 4.800 Hondi Insight. Kao posljedica loše prodaje, u SAD su stvorene osmomjesečne zalihe ovog automobila.

Interesantno je da se prva generacija Honde Insight pojavila u Sjedinjenim Državama 1999. godine, sedam mjeseci prije lansiranja prvog Priusa na tržište te zemlje, ali je Toyotin uspješni hibrid kasnije nadoknadio taj zaostatak znatno većom prodajom. Aktuelna druga generacija Insighta predstavljena je 2009.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana