"Honda", "Nisan" i "Micubiši" formiraju veliki savez

GS
Foto: X.com

Renomirani proizvođači vozila "Honda", "Nisan" i "Micubiši" potpisali sporazum o udruživanju, ne bi li osigurali svoj opstanak i razvoj na složenom tržištu automobila, na kojem sve više dominiraju električna vozila i to kineskog i američkog porijekla, javljaju japanski mediji.

Japanski mediji pišu da su istaknuti domaći proizvođači automobila "Honda", "Nisan "i "Micubiši" potpisali sporazum o udruživanju, kako bi u svrhu održanja konkurentnosti na svjetskom tržištu, dijeljenjem znanja i tehnologija, ostvarili uštede.

Novi savez, na osnovu rezultata iz prošle godine, ima potencijal da godišnje proizvede oko 8,35 miliona vozila.

Povezivanjem tri kompanije namjeravaju najprije da ostvare racionalizaciju u oblasti razvoja softvera za upravljanje vozilima i u elektrifikaciji klasičnih modela sa motorima na unutrašnje sagorijevanje, ali i da jedna drugoj pomognu da dopune svoju ponudu u tipovima vozila koja su im do sada nedostajala.

"Honda" i "Nisan", drugi i treći najveći proizvođač vozila u Japanu, su već u martu najavili da namjeravaju da se zajedničkim snagama suoče sa sve većim izazovima na tržištu automobila.

"Honda", proizvođač više od četiri miliona vozila, 2023. prodala je samo 19.000 električnih automobila.

Sada je jasno da će im se u tome pridržiti i "Micubiši", kompanija u kojoj "Nisan" ima krupni vlasnički udio od 34 odsto i nekada čuvena kompanija koju je serija skandala u prošlosti omela u razvoju i koja zbog toga sada proizvodi samo oko 810.000 vozila godišnje (u poređenju sa, recimo, 4,1 miliona koliko ih proizvodi "Honda").

Osnovni razlog za udruživanje ovih kompanija su snažni potresi u atomobilskoj industriji, koji se prije svega očituju u prelasku sa motora na unutrašnje sagorijevanje i fosilna goriva na električna vozila.

Ta pogonska revolucija zatekla je japanske proizvođače automobila - kasno su se uključili u trku za razvoj čisto električnih vozila jer su uživali povlašćeni položaj na svjetskom tržištu zahvaljujući decenijama ulaganja u efikasne, pouzdane motore na unutrašnje sagorijevanje koji malo troše i u hibride.

Neki od japanskih menadžera čak su vjerovali da bi u budućnosti motori sa gorivnom ćelijom i vodonik kao gorivo mogli da odnesu prevagu nad električnim vozilima.

To kašnjenje u prelasku na čisto električni pogon sada skupo košta japanske proizvođače jer brzo gube uporište na primamljivom tržištu susjedne mnogoljudne Kine, a sve više i uopšte udio na svjetskom tržištu, što ih prisiljava na racionalizaciju, od kojih je najveća ona koja se može ostvariti povezivanjem sa drugim kompanijama.

Ironično je da su upravo neke od ovih japanskih kompanija imale potencijal da postanu svjetski lideri u proizvodnji električnih vozila, prenosi RTS

"Nisan" je prva kompanija u Zemlji izlazećeg sunca koja je pustila u masovnu proizvodnju i prodaju jedan automobil na čisto električni pogon - bio je to porodični model za gradske uslove "leaf".

Da je imao više novca, vizije i hrabrosti, upravo je "Micubiši" mogao da bude lider japanskog i svjetskog tržišta električnih automobila.

Naime, njemu je još u prvim godinama ovog vijeka japanski univerzitet "Keijo" ponudio transfer tehnologije za proizvodnju električnog vozila, ali je kompanija, ocijenivši da bi tranzicija na proizvodnju električnih automobila zahtijevala prevelika ulaganja i bila ometena problemima kao što je nepostojanje mreže punjača, odbila da u cjelosti otkupi "eliku", revolucionarni eksperimentalni automobil koji je krajem devedesetih konstruisao taj univerzitet.

Riječ je o vozilu koje imalo osam električnih motora postavljenih uz svaki od točkova i ubrzavalo do 100 kilometara na sat brže od "poršea 911 turbo".

Sada, međutim, japanski proizvođači automobila gledaju u leđa kineskim i američkim.

Primjera radi, prošle godine "Nisan", koji u Japanu prednjači u konstrukciji električnih vozila, je prodao samo 144.000 automobila na električni pogon u svijetu, dok je "Honda" je uspjela da nađe kupce za svega 19.000 svojih električnih vozila.

S druge strane, američki "Tesla" je prodao 1,8 miliona, a najveći kineski proizvođač automobile "BYD" 1,54 miliona električnih vozila.

Povezivanje "Nisana", "Honde" i "Micubišija" znači da će na bogatom japanskom tržištu automobila, koje je u prošlosti karakterisala fascinantna raznolikost i na kojem je samostalno egzistiralo dosta svjetski poznatih kompanija, postojati samo dva međusobno nezavisna bloka: jedan okupljen oko "Tojote", u čijem sastavu su i fabrike kao što su "Mazda", "Suzuki", "Daihacu" ili "Subaru", i novoformirana grupa na čelu sa "Hondom" i "Nisanom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana