Greška od 35 miliona dolara

Agencije
Greška od 35 miliona dolara

Dženeral Motors moraće da plati kaznu od 35 miliona dolara zbog problema sa kontakt-bravom na pojedinim svojim modelima. Uslijed ovog nedostatka, dogodilo se više saobraćajnih nesreća u SAD kojima je poginulo najmanje 13 osoba.

Zbog mogućeg kvara na kontakt-bravi, koji može dovesti do toga da se u vožnji isključi motor i blokira volan, GM je bio prinuđen da početkom 2014. povuče sa tržišta 2,6 miliona automobila. S obzirom da je Dženeral Motors tokom desetak godina prodavao vozila sa ovim defektom, direktorka kompanije, Meri Bara, u aprilu je saslušana pred američkim Kongresom.

GM će navedenu kaznu platiti američkoj Nacionalnoj agenciji za bezbjednost saobraćaja (NHTSA), s obzirom da nije na vrijeme obavjestila ovu organizaciju o bezbjednosnom problemu na vozilima. Kako se navodi, to je najveća pojedinačna kazna koju je neki proizvođač automobila morao da plati NHTSA-u otkako ta agencija sprovodi istrage o slučajevima koji narušavaju bezbjednost saobraćaja u Sjedinjenim Državama.

"Cilj nam je da se ubuduće znatno više fokusiramo na probleme bezbjednosti i da postanemo lider u auto-industriji u toj oblasti", izjavila je Mari Bara i dodala da će GM iz ove situacije izaći kao jača kompanija.

Možda su u Dženeral Motorsu izvukli pouke iz čitave situacije, ali problemi za njih nisu završeni. Slučaj sa neispravnim kontakt-bravama istražuje Ministarstvo pradve, a kompanija će vjerovatno biti suočena sa brojnim tužbama oštećenih vlasnika automobila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana